Topolánek: Komisařem být nechci, teď mě zajímají volby

Domácí Domácí
28. 6. 2009 15:00
Bývalý premiér hodnotil české předsednictví
K tématům podzimních voleb se předseda ODS příliš vyjadřovat nechtěl.
K tématům podzimních voleb se předseda ODS příliš vyjadřovat nechtěl. | Foto: Jan Langer

Praha- Bývalý premiér Mirek Topolánek v televizní debatě rázně odmítl, že by dalším stupněm jeho kariéry měl být post eurokomisaře.

"Tyto spekulace roznášejí mí soupeři, já jsem o to zájem neprojevil, moje ambice to není, nejsem už zvyklý nikoho poslouchat," reagoval na otázky o možné kariéře v EU Topolánek.

S Francií to byl boj

Bývalý premiér je nicméně přesvědčen, že evropská mise jeho týmu byla úspěšná a bylo by tak i zhodnoceno, nebýt vnitropolitické krize v Česku.

"Vstupovali jsme do předsednictví s negativními předpoklady, které vznikly už za vlády Vladimíra Špidly. Tehdy jsme přistoupili na to, že nastoupíme po Francouzích, kteří vždy chtějí své předsednictví prodlužovat a navíc budeme úřadovat v první polovině roku, v termínu Evropských voleb," shrnul.

Právě s Francií mělo předsedající Česko řadu diplomatických přestřelek. "Francouze jsme ohledně protekcionismu drželi pěkně při zdi, kvůli tomu se na nás zlobili," míní Topolánek.

Šéf ODS je přesvědčen, že ani jeho vláda, ani ta současná premiéra Jana Fischera, si svým vystupováním neudělaly ostudu. "Rozhodně po nás zůstane například diskuse o energetické bezpečnosti v Evropě a nastartování plynovodu Nabucco," vyzdvihl Topolánek.

Zdůraznil, že Česko jako malá země v čele Evropské unie dokázalo přinutit Rusko a Ukrajinu k řešení vzájemných sporů, které způsobily plynovou krizi.

TOP 09 je soupeř i možný spojenec

Více než evropská politika však Topolánka v této chvíli láká přímý souboj v podzimních předčasných volbách.

"Konkrétní program zveřejníme na přelomu srpna a září, proto jej nechci podrobněji komentovat," uvedl v neděli. Nicméně hlavní téma předvolebního boje je podle něj jasné - řešení dopadů hospodářské krize.

V předvolebních argumentech na toto téma se expremiérova strana podle očekávání střetne s nově vzniklou pravicovou stranou TOP 09, kterou založil někdejší předseda lidovců a Topolánkův blízký spolupracovník Miroslav Kalousek.

Topolánek se však nedomnívá, že s Kalouskovou stranou bude bojovat o stejné voliče. "Složením lidí a tím, co hlásá, jde spíš o stranu pravostředovou, ODS je od ní víc napravo. Voliči Top 09 jsou ti, kteří chtějí volit pravici, ale nechtějí volit ODS, tedy ti, kdo v minulosti volili například Unii svobody. Prostor tu tedy je," zhodnotil Topolánek.

Vznik nové pravicové strany podle něj navíc zvyšuje šance České republiky na budoucí pravicovou vládu. "Bude to sice velký soupeř, ale pro nás i potenciální partner," řekl.

NE velké koalici

Topolánek taky znovu vyloučil, že by ODS chtěla po volbách vládnout se sociální demokracií.

"To je prostě prohra politiky, velká koalice je vždycky havarijní řešení," řekl v televizi Prima. Na příkladu Rakouska a Německa uvedl, že taková koalice by přinesla nárůst pravicového extremismu.

 

Právě se děje

Další zprávy