Topolánek a Klaus si rozdělili role pro summit NATO

Red Dom
28. 3. 2008 14:21
Topolánek bude jednat o Afghánistánu, Klaus o Rusku
Porada před summitem NATO na hradě
Porada před summitem NATO na hradě | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Prezident Václav Klaus a premiér Mirek Topolánek se v pátek dohodli, jak budou zastupovat Česko na summitu NATO, který se příští týden uskuteční v rumunské Bukurešti.

Klaus bude předsedat české delegaci při zahájení summitu a při setkání představitelů NATO s Ruskem. Mirek Topolánek naopak bude zastupovat Česko v závěru summitu a bude také sledovat a jednat o tématech, které se týkají situace v Afghánistánu, informoval server Českénoviny.cz.

Setkání se zúčastnili také místopředseda vlády pro EU Alexandr Vondra, ministryně obrany Vlasta Parkanová a náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar, který je hlavním českým vyjednavačem v otázce americké protiraketové základny. Právě problematika americké základny v Česku a Polsku má být jedním z hlavních témat summitu NATO.

Prezident Klaus si třese rukou s premiérem Topolánkem.
Prezident Klaus si třese rukou s premiérem Topolánkem. | Foto: Ondřej Besperát

Podle některých informací by mohla být právě na summitu NATO dokončena česko-americká smlouva o radaru.

Čeští politici v pátek na hradě jednali také o možnosti přistoupení nových členů do NATO. Předpokládá se, že NATO na summitu nabídne členství Albánii, Makedonii a Chorvatsku.

Česko je pro rozšíření a zasazuje se také o to, aby NATO na zasedání v Bukurešti otevřelo své dveře Ukrajině a Gruzii.

Mirek Topolánek dnes odmítl sdělit podrobnosti, kdy Česko uzná nezávislost Kosova. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg už dříve prohlásil, že by rád navrhl vládě uznání Kosova ještě do začátku summitu NATO.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy