Topka proti demolici Václaváku, 'bourák' Besser narazil

Kateřina Eliášová
9. 6. 2011 14:21
Pražská odnož ministrovy strany se bojí, že demolice v centru Prahy může být precedentní
Ministr Besser: My Prahu nedáme. Radši ji zbouráme?
Ministr Besser: My Prahu nedáme. Radši ji zbouráme? | Foto: Jan Langer

Praha - Pražská organizace TOP 09 dala veřejně najevo, že se zlobí na svého poslance a ministra kultury Jiřího Bessera, protože umožnil demolici domu na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí v Praze.

"Máme obavu, že teď se všechny ostatní domy v pražské památkové rezervaci budou bourat, když to nějaký developer bude chtít," uvedl pražský zastupitel za TOP 09 a člen magistrátního výboru pro kulturu a památkovou péči Václav Novotný.

"Ctíme, že je to plně v jeho kompetenci. Ale myslíme si, že by bylo dobré, kdybychom si předtím, než takové rozhodnutí přijme, mohli promluvit. Toto jeho rozhodnutí totož dopadá na pražskou topku," dodal na adresu ministra, jemuž se kvůli zmíněnému případu říká v politickém zákulisí "Bourák".

Bessera do ministerské funkce nominovala TOP 09, ale formálně je členem hnutí Starostové a nezávislí, se kterým TOP 09 úzce spolupracuje. Obavy svých kolegů ministr odmítá.

Může nám to zavařit

Proti plánované demolici domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze protestovaly tento týden v centru metropole stovky nespokojených lidí.

O nebezpečném precedentu mluví i lidé z Klubu za starou Prahu, kteří demonstraci spolupořádali a kteří rozhodnutí magistrátu zbourat výše zmíněný dům napadli.

Novotný varuje, že se vlastníci domů, mezi nimiž je řada developerů, mohou v případě případného zamítavého stanoviska na precedent s domem na Václavském náměstí odvolávat.

"Mohou třeba říci, že nemůžou realizovat svůj projekt a že mají ze zákona právo na ochranu investic. A budou tak požadovat finanční náhradu," uvedl.

Besser: Prolomení těžby na Václaváku nehrozí

Besser si však nemyslí, že by se něco takového mohlo stát - že by po inkriminovaném rozhodnutí přišla vlna schvalování dalších žádostí o demolice v pražské památkové rezervaci.

"Každé správní řízení je jedinečné. V každém případě se postupuje podle správního řádu, a to na všech úřadech, dotčených. Prolomení těžby na Václaváku, jak o tom mluví lidé z Klubu za starou Prahu i kolegové z pražské TOP 09, nehrozí. To odmítám," tvrdí Besser.

Přiznal, že odbor památkové péče ministerstva kultury udělal při svém rozhodnutí chybu, když celou věc posuzoval ve zkráceném řízení, a toto rozhodnutí zrušil.

"Přijal jsem taková opatření, aby nadále k takovým procesním chybám nedocházelo," uvedl ministr.

O demolici rozhodne Praha 1

O osudu domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze teď bude rozhodovat stavební úřad Prahy 1.

Investor musí požádat úředníky o demoliční výměr. Zda jej dostane, není zatím jisté. K povolení se bude vyjadřovat i městská část Praha 1. Jejím starostou je shodou okolností člen TOP 09 Oldřich Lomecký.

"Rozhodnutí úřadů by měla být apolitická. Nebudeme se proto snažit rozhodnutí skrze "svého" starostu jakkoli ovlivňovat. Doufáme však, že úřady v Praze 1 rozhodnou objektivně," dodal Novotný.

 

Právě se děje

Další zprávy