TOP 09 zlákala nezávislé senátory, do voleb půjdou s ní

Kateřina Eliášová
1. 3. 2010 6:25
V barvách TOP 09 budou obhajovat mandát i další senátoři

Praha - Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je pro některé ze stávajících senátorů dostatečně velkou autoritou pro to, aby v nadcházejích senátních volbách změnili dres a obhajovali mandát v barvách strany, jíž bývalý ministr zahraničí vede.

Vyplynulo to z odpovědí pětice senátorů, kteří jsou součástí senátního klubu TOP 09 a Starostové a letos na podzim obhajují mandát.

"Myslím, že to bylo důstojná volba, když si TOP 09 zvolila do svého čela Karla Schwarzenberga. A líbí se mi jejich zahraničně-politický program," vysvětlil senátor Jaromír Štětina důvod, proč se rozhodl kandidovat v barvách TOP 09.

Před šesti lety byl zvolen za zelené.

STOP klice Paroubek-Filip

Senátor, který usiluje o zákaz komunistické strany, jako důvod svého příklonu k pravicové TOP 09 uvedl i snahu o převálcování levice. "Nechci, aby vyhrála klika Filip - Paroubek, to by vedlo naši zemi ke špatným koncům," myslí si senátor.

Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradilek

"Vítězství, které TOPka bude mít, povede k tomu, že pan předseda Schwarzenberg bude znovu ministrem zahraničí," věří Štětina. TOP 09 jej chce do senátu vyslat ve volebním obvodu Praha 10.

Sympatie ke Karlu Schwarzenbergovi ovlivnily i senátora Igora Petrova, který se do senátu dostal za SNK, tedy Sdružení nezávislých kandidátů. Za Frýdecko-Místecko bude kandidovat i letos na podzim, teď v barvách TOP 09.

"Přesto chci zůstat nezávislý a kandidovat s podporou TOP 09 a Starostů," upřesnil senátor Petrov. "S Karlem Schwarzenbergem jsem strávil dva roky v senátorské lavici a později i v kanceláři, je mi názorově blízký," dodal bývalý starosta Třince Petrov.

Přímý vstup do TOP 09 neplánuje ani další z nezávislých senátorů, Jan Horník, který původně hájil barvy Evropských demokratů.

"Zvažuji kandidovat za karlovarskou Alternativu, ale s možnou podporou TOP 09 nebo Starostů. Zatím jednáme," uvedl Horník.

Moldan nakonec v Ústí?

Posilou pro TOP 09 bude i senátorka Ludmila Müllerová. Ta se původně do senátu dostala za KDU-ČSL na Ústeckoorlicku, kde jen těsně porazila Jiřího Čepelku z ODS. Nyní Aktuálně.cz potvrdila, že chce svůj mandát obhájit.

Že to bude v barvách TOP 09 je pochopitelné, Müllerová je místopředsedkyní strany.

Narozdíl od ní obhajobu mandátu vzdal Václav Jehlička, dříve ministr kultury za KDU-ČSL.

Kandidaturu za TOP 09 už přiznal i někdejší senátor za ODS Bedřich Moldan, zatím ale neřekl kde. Mluví se o Praze 6, kde by kandidoval proti poslanci Petru Bratskému z ODS.

Variantou je podle inforamcí Aktuálně.cz i volební obvod Ústí nad Labem.

 

Právě se děje

Další zprávy