TOP 09 tlačí na ČSSD kvůli financím, ta to odmítá

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
6. 6. 2012 16:05
Další členové koalice ODS a LIDEM se k výzvě TOP 09 nepřipojí
Gazdík: Pomůžeme vám. ČSSD: Nechte si to.
Gazdík: Pomůžeme vám. ČSSD: Nechte si to. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kvůli úternímu výroku Davida Ratha, který se dotkl financování ČSSD, vyzvala ve středu TOP 09 sociální demokraty, aby zprůhlednili své finance.

"Poskytneme bezradné ČSSD know-how TOP 09 jako pomoc, aby finanční toky z Lidového domu a do něj byly transparentní," prohlásil předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík a dodal, že hnutí Starostové a nezávislí, jehož je předsedou, k tomu ČSSD vyzvalo už na květnovém sněmu.

David Rath před poslanci prohlásil, že 7 milionů korun, se kterými ho zadržela policie, nebyl úplatek.

"V nekompletním torzu spisu naopak najdete spoustu vět a slov o tom, že peníze na volby, financování voleb," prohlásil doslova Rath v úterý před poslanci.

Výzva poslanců TOP 09 ale praktický dopad mít nebude.

"Pokud pan Gazdík volá po transparentním financování politických stran a volebních kampaní, tak není nic jednoduššího, než se připojit k iniciativě našich senátorů, kteří navrhují limity i další opatření," odmítl výzvu hned vzápětí manažer volební kampaně ČSSD a poslanec Jan Hamáček .

"Limity nic neřeší, důležitější je, aby byly například příjmy strany veřejně přístupné na internetu," kontruje předseda Gazdík.

ODS a LIDEM počkají na nový zákon

K TOP 09 se ovšem nepřidá ani ODS, ani LIDEM Karolíny Peake.

"Že bychom se k tomu nějak institucionálně přidávali a vyzývali ČSSD, to ne," odmítá tento nápad předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

"Připravujeme nový zákon o financování politických stran, brzy by měl do dvou týdnů na vládu," říká vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake.

Zákon připravilo ministerstvo vnitra. Na financování politických stran by podle něj měl v budoucnu dohlížet zvláštní úřad a stranické finance by měly být veřejně přístupné.

 

Právě se děje

Další zprávy