TOP 09 odmítá smír: Omluva nic neřeší, Bátora musí pryč

Martina Machová Martina Machová
17. 8. 2011 18:41
Dobeš poslal Schwarzenbergovi omluvnou SMS. TOP 09 to nestačí, nehodlá chodit na vládu
Petr Gazdík s Karlem Schwarzenbergem.
Petr Gazdík s Karlem Schwarzenbergem. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Situace ve vládní koalici se po letním "klidu zbraní" opět vyostřuje. TOP 09 se nehodlá spokojit s pouhou omluvou ministra školství Josefa Dobeše (VV) jejímu předsedovi Karlu Schwarzenbergovi za výroky Dobešova úředníka Ladislava Bátory.

Druhá nejsilnější vládní strana oznámila, že trvá na svých původních požadavcích, tedy že buď skončí Bátora, nebo odejde sám Dobeš. Do té doby se nehodlá účastnit zasedání vlády. A to i přes to, že se šéf resortu školství ve středu odpoledne Schwarzenbergovi prostřednictvím SMS omluvil.

Dobeš v SMS zároveň Schwarzenbergovi nabídl osobní schůzku, až se vicepremiér vrátí z dovolené.

"Nevím, za co se chce ministr Dobeš omlouvat. Jedině snad za to, že je nekompetentní ministr, když trpí takové chování svého úředníka. A ani to není řešení," konstatoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Podle něj ministrova omluva nestačí.

Ministři TOP 09 opustili středeční jednání vlády kvůli výrokům Dobešova personálního ředitele Ladislava Bátory na adresu jejich předsedy a vicepremiéra Karla Schwarzenberga. Na svém facebookovém profilu jej nazval "starým prskajícím chudáčkem".

Svůj návrat na jednání vlády podmínili odchodem Bátory z ministerstva, popřípadě odchodem přímo šéfa resortu Josefa Dobeše, pokud svého podřízeného neodvolá.

Postoj ministrů následně podpořil i jménem poslaneckého klubu TOP 09 také Petr Gazdík.

Ladislav Bátora.
Ladislav Bátora. | Foto: ČTK

"Buranský" Bátora

Bátorova slova na adresu svého vládního kolegy odsoudil po jednání vlády i premiér Petr Nečas. Označil je za "krajně nevkusné a buranské".

"Kdyby jakýkoliv z mých spolupracovníků podobně urážlivým způsobem hovořil o kterémkoli členu vlády z kterékoliv strany, tak by okamžitě ve své funkci skončil," komentoval situaci Nečas.

"Očekávám, a jsem překvapen, že se tak ještě nestalo, jasnou, zřetelnou a veřejnou omluvu panu ministru zahraničí a jasné distancování se od tohoto chování pana Bátory," pokračoval premiér.

Odpovědi na otázku, jaké chystá další kroky, pokud Dobeš požadavky TOP 09 nesplní, se vyhnul.

Co bude dělat Nečas

"To, že je pan Bátora ve své funkci, považuji za chybu. Na druhou stranu jsem přesvědčený, že kolegové z TOP 09 si jsou vědomi svých ústavních povinností a toho, že jsou členy vlády České republiky," odvětil s tím, že nepatří mezi ty, kteří budou situaci vyhrocovat.

Josef Dobeš na své samostatné tiskové konferenci na ministerstvu školství později prohlásil, že se předsedovi TOP 09 omluví, Ladislava Bátoru ale neodvolá.

Dobeš: Za všechno může Kalousek

V online rozhovoru pro Aktuálně.cz poté uvedl, že úředník má podle něj právo vyjádřit svůj názor, pokud to není urážlivým a rasistickým způsobem.

Reakci TOP 09 na Bátorovy výroky navíc označil za politickou hru svého koaličního partnera, kterou se snaží vyhrotit politickou situaci, aby mohl koalici opustit při skutečném konfliktu, například při navýšení DPH, projednávání státního rozpočtu či důchodové reformy.

"Já sám osobně pnutí mezi mnou a panem ministrem Kalouskem přičítám právě mému tlaku na schválení zdanění hazardu," doplnil Dobeš.

 

Právě se děje

Další zprávy