Tohle nepochopíte: Proč je kniha poslanců o rok kratší

Kateřina Eliášová
16. 5. 2011 20:05
Šéf tiskového oddělění zkrátil poslancům o rok volební období
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Svět státních úředníků má někdy hůře srozumitelná zákoutí.

Přestože oficiální publikace dolní komory Parlamentu představuje poslance zvolené na roky 2010 až 2014, má na obálce titul Poslanecká sněmovna 2010-2013.

Autor brožury - šéf tiskového oddělení sněmovny Roman Žamboch - však nesouhlasí s tím, že by to byla chyba.

"Na brožuře z minulého volebního období je taky rok 2007 a ne 2006, kdy volební období začalo. Ačkoliv v tom roce nebyly volby. No a ta současná vyšla před čtyřmi měsíci, tedy v roce 2011. To jsme tam měli dát rok 2011? To by byl nesmysl, tak jsme tam dali 2010 - 2013," vysvětluje.

Co řeknou knihovníci?

To, že jeden z nejváženějších úředníků sněmovny se neplete, dokládá Roman Žamboch v dalším vysvětlování. 

"My v roce 2013 vydáme tu brožuru znovu," říká zcela vážně o devadesátistránkové publikaci na křídovém papíře, která stojí rozpočet sněmovny 150 tisíc korun.

Vyhozené peníze? Vůbec ne. "Budou tam už změny, které se do té doby mohou stát," říká šéf tiskového. "Už teď se vyměnili někteří poslanci a šéfové klubů, takže vlastně už teď neplatí. Stejně bychom dělali v roce 2013 novou, protože 3000 kusů nestačí, je to hned pryč," dodává ještě.

Fakt, že už nyní jsou v jeho brožuře překonané údaje, pomíjí.

"Kdyby na té knize bylo napsáno 2010 až 2014 a my ji v roce 2013 vydáme znovu, jak ji rozeznají v těch knihovnách od sebe? Teď tam budou mít dvě a která bude platná v tom jednom volebním období?" rozohňuje se Žamboch nad tím, že chce někdo o publikaci vůbec psát.

150 tisíc za šotek

I když nynější vydání stálo sněmovnu podle Žambocha zmíněných 150 tisíc korun, dotisk prý tak drahý nebude.

"Sazba je hotová a jen se vymění údaje," tvrdí jediný autor publikace.

Přesnou cenu dotisku nezná. Která tiskárna ji tiskne, si nevybavil. 

Po téměř desetiminutovém rozhovoru nakonec Roman Žamboch přiznává, že možná selhal a knížka za tuto cenu teď vypadá jako šotek.

"Zdálo se mi to rozumné napsat tam takové datum. Nemohl jsem tam napsat 2010, protože to vydáváme letos. Asi to nebylo úplně nejšťastnější, měli jsme zůstat u vzniku vydání. Bylo to vedeno snahou o to logicky uspořádat jendotlivá vydání za sebou," uzavírá.

 

Právě se děje

Další zprávy