V Maďarsku hoří. V Česku by mohlo také

Petr Holub
19. 9. 2006 13:06
Praha, Budapešť - Premiér Gyurcsány odhalil lež, která byla životně důležitá pro fungování maďarské politiky. Také česká politika leccos zakrývá.

V projevu pro poslance Maďarské socialistické strany Gurcsány prohlásil, že není možné občanům lhát, jako v posledních čtyřech letech středolevé vlády a jako před volbami. "Lhali jsme ráno, večer i v noci," popsal Gyurcsány styl kampaně, která socialisty opět dovedla do vlády.

Lhali jsme deset let

Podle jeho slov lžou maďarští politici nejméně deset let. Také konzervativní strana FIDESZ zakrývala před volbami, že jsou nutné reformy. Dokonce slíbila, že sníží sociální pojistné a uzákoní čtrnácté platy.

Gyurcsányho projev se dostal na veřejnost ve chvíli, kdy přinejmenším ekonomům neříkal nic nového. Před volbami sliboval premiér schodek rozpočtu nejvýše 4,7 procent HDP,  teď už připouští přes deset procent. Navíc nebude z čeho platit, protože očekávaný čtyřprocentní růst ekonomiky bude jen poloviční.

Gyurcsány ve svém projevu připravoval stranické kolegy na nezbytné reformy a škrty v rozpočtu.

Reakcí však jsou násilnosti, s jejichž původci opoziční FIDESZ solidarizuje.

Demonstranti zapálili maďarskou televizi

Spolu s demonstranty požaduje odstoupení premiéra a nové volby. Nejméně do prvního října, kdy proběhnou komunální volby, se situace neuklidní.

Rozpočtová lež české politiky

Tuzemská ekonomika není v potížích jako Maďarsko, rozpočet však míří podobným směrem.

"Během permanentní volební kampaně nikdo nechce přiznat jeho skutečný stav," říká jeden z poradců ministra financí Vlastimila Tlustého.

Deficit veřejných financí poklesl v minulých dvou letech ke dvěma procentům HDP, letos může dosáhnout podle prvního náměstka ministra financí Eduarda Janoty 3,9 procenta a napřesrok být ještě vyšší.

Vlastimil Tlustý
Vlastimil Tlustý | Foto: Ludvík Hradilek
Rozpočet: dostatek vody v ohrožení

Viníkem jsou předvolební dary občanům, které odhlasovali ve sněmovně poslanci všech stran. Nařídili vládě od ledna 2007 zvýšit rodičovský příspěvek, zavést novou dávku pro chudé nájemníky, zvýšit nemocenskou, podporu nejchudším a státní dotaci do zdravotnického systému. Janota upozornil, že nové sociální dávky zvýší státní výdaje o šedesát miliard korun, tedy o víc, než se v roce 2007 zvýší rozpočtové příjmy.

Česká politická reprezentace tedy namísto potřebných reforem penzí a zdravotnictví, které by zbrzdily rostoucí nároky na rozpočet, zvýšila sociální výdaje tak, že to je zcela nad možnosti veřejných financí.

Sněmovna se ještě pokusí ušetřit 12 miliard na nemocenské, další škrty ale žádná ze stran nenavrhuje.

"Zrušili bychom snad sociální stát, kdybychom ho vrátili na úroveň roku 2005?" ptá se již citovaný Tlustého poradce.

To by však vyžadovalo rychlou domluvu obou velkých stran.

Mirek Topolánek a Vlastimil Tlustý při jednání sněmovny.
Mirek Topolánek a Vlastimil Tlustý při jednání sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát

"Rozpočet předkládá vláda ODS, je na ní, aby navrhla, kde se dá škrtat," říká zatím za ČSSD místopředseda Zdeněk Škromach. "Škrtat už není kde," odpovídá za ODS Tlustý.

Teoretickou šancí ke škrtům jsou druhá čtení některých pojišťovacích zákonů při schůzi sněmovny koncem října. Poslanci by do nich mohli vložit odklady platnosti norem, které sociální dávky zvyšují.

Nebezpečná upřímnost

Padesát demonstrantů a sto policistů bylo raněno při nočních nepokojích, které reagovaly na přiznání maďarského premiéra.

Jedním z předpokladů bouří je průběžně se prohlubující polarizace maďarské politické scény, kdy se pod vedením pravicových extremistů účastnilo dobývání státní televize deset tisíc občanů.

V Česku reagovali občané demonstracemi na projev šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který hned po volbách zapomněl na servítky a obvinil ODS, že volby zmanipulovala. Dokonce oznámil, že hrozí návrat k únoru 1948.

Na Václavském náměstí se však sešly nejvýš tři tisíce lidí a nejdále ve svých protestech zašli, když se pokusili zastavit dopravu na pražské magistrále.  

 

Právě se děje

Další zprávy