Tluchoř posílil v ODS. Opět povede poslanecký klub

Kateřina Eliášová
15. 6. 2010 12:15
Noví poslanci ODS zvolili vedení poslaneckého klubu. 1. místopředsdou je Zbyněk Stanjura
Po Topolánkově konci to vypadalo, že jemu loajální Petr Tluchoř půjde s ním. Nestalo se, zase bude šéfem klubu
Po Topolánkově konci to vypadalo, že jemu loajální Petr Tluchoř půjde s ním. Nestalo se, zase bude šéfem klubu | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nově zvolení poslanci za ODS zvolili vedení svého klubu v nové sněmovně. Post předsedy obhájil dosavadní šéf klubu Petr Tluchoř.

Jeho pozici posílil pondělní středočeský sněm. Tluchořovo křídlo uvnitř středočeské organizace dosáhlo potopení dosavadního místopředsedu strany Petra Bendla. Nominaci na víkendový kongres konzervativců si namísto něj veze europoslanec Milan Cabrnoch.

Bendla porazil Tluchoř už jednou. Stal se jedním ze tří hlavních vyjednavačů ODS, kteří domlouvají novou vládu. Už tehdy získal podporu celého klubu. V úterním hlasování měl podle Petra Nečase, který jej na post předsedy klubu navrhoval, většinu.

Stanjura a Benda

První místopředsedou klubu se stal Zbyněk Stanjura  a klub má další čtyři místopředsedy - Marka Bendu, Václava Mencla, Jana Bauera a Pavla Svobodu. 

Opavský primátor Zbyněk Stanjura je předsedou moravskoslezské organizace ODS a původně zvažoval kandidaturu na místopředsedu strany. Větší šance na severu Moravy má ale jeho zástupce Pavel Drobil.

Marek Benda patří k nejdéle sloužícím poslancům, letos se do sněmovny dostal díky preferenčním hlasům z původně nevolitelného místa na kandidátce.

Václav Mencl je také dlouholetým poslancem, byl to právě on, kdo se stal lídrem kandidátky v Jihomoravském kraji, když z voleb odstoupil předseda ODS Mirek Topolánek.  

 

Právě se děje

Další zprávy