Švejnar měl být trumfem ČSSD v eurovolbách, odmítl

Martina Macková
27. 11. 2008 15:00
Poražený prezidentský kandidát si stále drží nezávislost
Jan Švejnar a Jiří Paroubek na programové konferenci v Pardubicích.
Jan Švejnar a Jiří Paroubek na programové konferenci v Pardubicích. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Prezidentský kandidát, ekonom Jan Švejnar, se měl stát lídrem kandidátky ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu v příštím roce.

Sondáž ČSSD, jak by se k oficiálně nabídnutému postu postavil, ovšem Švejnar hned v zárodku odmítl.

Podle informací Aktuálně.cz si Švejnara, který si pečlivě hlídá svoji nezávislost, přál do čela kandidátky předseda strany Jiří Paroubek. Byla to součást vítězné povolební strategie po triumfu v krajských a senátních volbách.

První kontakty však ukázaly, že Klausův protivník v hradní volbě se zatím nechce politicky angažovat.

Ano, ptali se mě

To Švejnar potvrdil. "Nebyla to taková ta oficiální nabídka, ale spíš dotazy k tomu, zda bych tuto úlohu vzal," řekl Aktuálně.cz Švejnar.

Profesor Michiganské univerzity a otec takzvaného českého think-tanku nyní politiku v plánu nemá. "Chci zůstat ve veřejném životě po prezidentské volbě, ale politiku nyní neupřednostňuji. Uvidíme, co bude dál," řekl trochu tajemně.

Švejnarův think-tank by měl být vlivnou institucí, která se zabývá analýzami a diskusemi směřujícími ke zlepšení hospodářské a sociální politiky v zemi. Financovat by jej měli sponzoři.

Fakta

Švejnar v boji o Hrad

  • Švejnara ve volbě na Hrad podporovala ČSSD, Strana zelených a část lidovců. Zákonodárci žádné ze stran ale nakonec nehlasovali jednotně. Kromě nemocné Olgy Zubové (SZ) nakonec hlas Švejnarovi nedal ve druhé a klíčové volbě ani Evžen Snítilý (ČSSD).
  • Lidovci se nedokázali na podpoře ani jednoho z kandidátů sjednotit. Zatímco stoupenci předsedy Jiřího Čunka volili Švejnara, křídlo ministra Miroslava Kalouska podpořilo Václava Klause.
  • Komunisté odmítli oba kandidáty, Švejnar tak dostal hlasy jen senátorů KSČM a několika nezávislých senátorů.

Že byla ČSSD při lákání Švejnara neúspěšná, přiznal nepřímo i předseda Paroubek. "Já myslím, že to nebude pan Švejnar," řekl Aktuálně.cz k dotazům na nabídky oponentovi kupónové privatizace. Kdo to nakonec bude, není jasné. "To je předčasná otázka," míní Paroubek.

Na konferenci ČSSD byl

Švejnar ještě v květnu, tři měsíce po neúspěšné prezidentské volbě, mluvil na programové konferenci ČSSD v Pardubicích, kam socialisté pozvali šestapadesátiletého ekonoma, aby pomohl při sestavování předvolebního programu a kampaně.

"Musíte být připraveni na to, že vám bude nabídnuta znovu opoziční smlouva nebo velká koalice. Měli byste mít představu, jak a jestli vůbec se s nimi chcete dohodnout," prognózoval tehdy Švejnar a varoval před spojení s KSČM.

"Měli byste lidovce i zelené respektovat jako partnery, vytvářejte si k nim mosty," prohlásil Švejnar. O měsíc dřív dokonce připustil, že by se mohl stát tváří pro kampaň za přímou volbu prezidenta, kterou podporuje sociální demokracie i zelení. Tuto možnost nakonec odmítl, stejně jako nabídku kandidovat do senátu.

Jan Švejnar mluví jako host na programové konferenci ČSSD v Pardubicích.
Jan Švejnar mluví jako host na programové konferenci ČSSD v Pardubicích. | Foto: Ondřej Besperát

"Nabídka přišla z celého spektra stran a také od nezávislých senátorů, kteří mě podporovali při prezidentské volbě. Všichni se mnou o tom mluvili, i Bursík i Paroubek," řekl tehdy Švejnar.

Politika? Zatím ne

Švejnar od ledna tvrdí, že chce zůstat naprosto nezávislý a tomu odpovídá i odmítnutí lídrovství evropské kandidáty ČSSD.

"Moje hodnota je v tom, že jsem si udržel nezávislost a rád bych si ji udržel do budoucna," říkal na jaře. Tehdy se ale vyhýbal otázce, zda tím směřuje k dalšímu boji o Hrad. I dnes na přímý dotaz, zda plánuje vstoupit do prezidentské volby v roce 2013, kde už nebude kandidovat Václav Klaus, odpověděl: "To je příliš dlouhá doba. Pokud bude ve společnosti poptávka po tom, abych sloužil, pak ano."

Švejnar dnes působí střídavě v Česku a v USA, kde má také občanství. V Praze založil vzdělávací centrum, které rozvíjí.

 

Právě se děje

Další zprávy