Štys se ve školství zaměří na čerpání z EU a maturity

ČTK ČTK
2. 7. 2013 14:58
Vysokoškolskou novelu by podle Štyse nová vláda projednávat spíš neměla
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Nový ministr školství Dalibor Štys se chce v čele úřadu zaměřit na čerpání z evropských fondů, otevřít chce i otázku náročnosti státních maturit.

Připravenou reformu vysokých škol by prý prosazoval, jen kdyby úřednická vláda měla větší podporu.

Štys připustil, že se coby profesor Jihočeské univerzity orientuje hlavně v oblastech vysokého školství a výzkumu, otázky související s regionálním školstvím, mládeží a tělovýchovou si bude muset nastudovat.

"Pokud jde o vysoké školy, budu schopen rozhodnout na základě znalostí, které znám anebo které si velmi snadno zjistím sám. Ale pokud jde o to regionální školství, tam tomu samozřejmě budu možná muset věnovat víc svého času," uvedl.

"Neznám úplně mechanismy a důvody, proč to regionální školství je v takovém stavu, v jakém je, a to je přesně to, co si budu muset nastudovat teď," dodal.

To se týká třeba rozhodnutí o dalším osudu testování v 5. a 9. třídách. Státní maturity prý fungují dobře, zabývat se ale chce jejich náročností.

"Maturity by měly být na takové úrovni náročnosti, aby skutečně z nich mohly vysoké školy vycházet. A z praxe víme, že většina vysokých škol vlastně z výsledků maturit při přijímacím řízení nevychází, což je pro mě jaksi jasný signál, že asi vysoké školy nejsou vlastně s tím, jakým způsobem fungují nebo fungovaly maturity doposud, spokojeny," sdělil.

Reformou vysokých škol se kabinet patrně zabývat nebude

Co se týká vysokého školství, právě dokončenou reformní novelu by podle Štyse nová vláda projednávat spíš neměla. Jen pokud by prý nový kabinet měl větší důvěru než právě odstupující vláda, byla by škoda léta připravovaný materiál dál odkládat.

V oblasti čerpání evropských fondů se Štys už dříve coby vedoucí ministerského odboru pro výzkum a vývoj angažoval. Nyní chce pokračovat ve vyjednávání s Evropskou komisí při přípravě nového programu čerpání.

Nový ministr si chce ponechat stávající náměstky, pokud ovšem nebudou chtít sami odejít. V úterý přitom odstoupení z funkce oznámil první náměstek ministerstva Jiří Nantl, kterého jmenoval odstupující ministr Petr Fiala. Nantl uvedl, že nově vznikající vláda nemá politickou podporu, je tak podle něj nelegitimní a setrvání ve funkci by bylo v rozporu s jeho občanským přesvědčením.

Štys přijal nabídku designovaného premiéra Jiřího Rusnoka na vedení školství až jako několikátý kandidát v řadě, předtím post odmítl stávající ministr Fiala a rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák. Štys je vystudovaný fyzikální chemik, působil v Akademii věd, na univerzitě ve švédském Lundu a od poloviny 90. let právě na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.

 

Právě se děje

Další zprávy