Středočeskou kandidátku ANO opustil její lídr Březina

ČTK ČTK
26. 9. 2013 15:44
Podnikatel důvody svého rozhodnutí neuvedl, kdo jej v čele nahradí, zatím není známo.
Foto: Ernst&Young

Praha - Z čela středočeské kandidátky hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše odešel podnikatel Tomáš Březina. Uvedl to server Deník.cz, Březina později informaci potvrdil. Důvody svého rozhodnutí však neuvedl.

"Nechci to nijak komentovat. Nicméně je pravda, že jsem včera (ve středu) skutečně poslal rezignační dopis. To je jediné, co k tomu mohu říct," uvedl podnikatel. Mluvčí strany Radka Burketová neměla o odchodu Březiny žádné informace. Nevěděla ani, kdo by ho v čele kandidátky mohl nahradit.

Z kandidátky ANO odstoupil před dvěma týdny také někdejší sportovní komentátor Václav Tittelbach, který měl být lídrem hnutí ve Zlínském kraji. Jak důvod uvedl zdravotní potíže.

Březina je zakladatelem a jediným vlastníkem společnosti BEST, výrábějící betonové stavební prvky. V roce 2007 byl zvolen Podnikatelem roku. V letech 1996 až 1998 byl poslancem, nejprve za ODS. Po skandálech s financováním strany přešel do nově vzniklé Unie svobody, v únoru 1998 se mandátu vzdal z osobních důvodů.

Ve středních Čechách svedou souboj o voliče zejména zkušení politici a známé tváře.

Sociální demokraté vybrali do čela kandidátky někdejšího poslance Jana Hamáčka, ODS opět vsadila na bývalého ministra zemědělství Petra Bendla. KSČM zopakuje svého lídra z let 2006 a 2010, bývalého poslance Stanislava Grospiče, TOP 09 do voleb z první pozice pošle svého místopředsedu a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska.

Středočeská KDU-ČSL bude mít v čele kandidátky sociologa Ivana Gabala, Strana zelených do čela nominovala advokáta a bývalého policistu Václava Lásku. Hnutí Úsvit povede jeho šéf Tomio Okamura a Stranu práv občanů-zemanovci syn posledního komunistického premiéra, lékař Miloš Adamec.

Minulé sněmovní volby ve Středočeském kraji vyhrála ODS se ziskem 23,87 procenta hlasů. Druzí byli sociální demokraté, pro něž se vyslovilo 20,52 procenta voličů. Na třetím místě skončila TOP 09, již volilo 17,59 procenta lidí. Čtvrtou příčku si zajistili komunisté s podporou 11 procent voličů a pátou Věci veřejné s 10,72 procenta hlasů.

 

Právě se děje

Další zprávy