Středočeská ČSSD se postavila za šéfa strany Sobotku

ČTK ČTK
5. 11. 2013 19:10
Vyzvala "iniciátory, kteří se účastnili povolební situace", k rezignaci.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Středočeská ČSSD se podobně jako další krajské organizace v republice postavila ve sporu svou stranických křídel za šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotku. Podporuje ho jako předsedu ČSSD, kandidáta na premiéra i hlavního vyjednavače o vládě. Účastníci lánské schůzky s prezidentem Milošem Zemanem by podle krajského výkonného výboru měli rezignovat na stranické funkce. Novinářům to po úterním jednání výboru řekl šéf středočeských sociálních demokratů Miloš Petera.

"Vyzýváme iniciátory, kteří se účastnili povolební situace, aby rezignovali na významné stranické funkce," uvedl obecně Petera. Kdo konkrétně by měl funkce ve straně opustit, ale v přijatém usnesení nestojí. Podle Petery by to měli být minimálně tři účastníci lánské schůzky. Místopředseda krajské ČSSD Marcel Chládek upřesnil, že výzva se týká místopředsedů strany Michala Haška a Zdeňka Škromacha a staronového šéfa poslaneckého klubu Jeronýma Tejce.

Pro usnesení podle Chládka hlasovalo všech 19 členů krajského výkonného výboru. Zároveň se vyslovili pro svolání mimořádného sjezdu ČSSD v dřívějším termínu, už v únoru.

Sobotku podpořila v posledních dnech řada krajských organizací. Většina z nich vyzvala účastníky povolební schůzky v Lánech k vyvození osobní odpovědnosti, některé i k rezignaci. Utajované schůzky s prezidentem se zúčastnili místopředsedové strany Michal Hašek, Zdeněk Škromach, Milan Chovanec, staronový předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc a jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Předsednictvo ČSSD po ní Sobotku odvolalo z vyjednávacího týmu o vládě a vyzvalo ho k rezignaci kvůli špatnému volebnímu výsledku. Poté co účast několika členů ČSSD na schůzce se Zemanem vyšla najevo, ho naopak podpořili mnozí spolustraníci, veřejnost i grémium strany.

 

Právě se děje

Další zprávy