Strany mají poslední možnost dodat Sněmovně finanční zprávy

ČTK ČTK
1. 4. 2013 7:15
Výroční finanční zprávy budou přístupné od čtvrtečního rána v parlamentní knihovně
Výroční finanční zprávy budou přístupné od čtvrtečního rána v parlamentní knihovně.
Výroční finanční zprávy budou přístupné od čtvrtečního rána v parlamentní knihovně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Politické strany a hnutí mají dnes poslední možnost doručit do Sněmovny pravidelné výroční finanční zprávy za loňský rok.

Ačkoli je dnes Velikonoční pondělí, jejich zástupci je můžou podle informací z dolní komory dodat do hlavní vrátnice ve Sněmovní ulici. Strany ale můžou své zprávy také poslat poštou; v takovém případě bude rozhodující razítko na obálce. Dokumenty budou přístupné od čtvrtečního rána v parlamentní knihovně.

Zatímco první finanční zprávy dostala Sněmovna už v únoru, některé strany se prý letos chystají využít i poslední termín pro jejich dodání. Do dolní komory by mělo dodat dokumenty 184 stran a hnutí, které evidovalo ministerstvo vnitra ke konci roku. Ze zkušeností z minulosti ale některé zákonnou povinnosti nesplní.

Pokud strany zprávu nedodají, případně ji dodají neúplnou, může jim soud pozastavit činnost. V krajním případě, pokud se proviní opakovaně, je může zrušit.

Zprávami se bude zabývat nejprve sněmovní kontrolní výbor, který pak vydá doporučení Sněmovně. Dolní komora následně hlasuje o tom, zda vyzve vládu, aby navrhla potrestání stran, jež zprávu nedodaly, nebo ji dodaly neúplnou.

Předložení úplné zprávy je také podmínkou pro to, aby stát stranám a hnutím vyplatil příspěvky z veřejných peněz. Strany dostávají od státu kromě jiného ročně 855 000 korun za každý mandát poslance nebo senátora, za každého krajského nebo pražského zastupitele pobírají 237 500 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy