Strana Macha i mladého Klause živoří z příspěvků

Kateřina Eliášová
25. 2. 2009 15:20
Kampaň Svobodných bude skromná, říká zakladatel a předseda strany Petr Mach
Petr Mach
Petr Mach | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Místo vlastního sídla pronajaté kanceláře, na účtu necelý půlmilion korun.

Deset dní stará Strana svobodných občanů (SSO) je zatím bez sponzorů a žije pouze z příspěvků svých členů a příznivců.

Partaj, která má blízko k prezidentu Václavu Klausovi a kterou vede jeho blízký spolupracovník Petr Mach, má zatím 454 členů a příznivců, další dvě stovky čekají na schválení členství.

Mezi straníky figurují například Klausův mladší syn Jan nebo senátorka Liana Janáčková, která se stala místopředsedkyní Svobodných. Podporu partaji vyjádřili i rebelující poslanci ODS Juraj Raninec a Alena Páralová.

Oproti "velkým" parlamentním stranám s milionovými příjmy a dary se tento politický drobeček zatím jeví spíše jako skautská organizace.

"Pro stranu pracují neplacení dobrovolníci, tedy především členové vedení, příznivci z jednotlivých krajů a pomocníci z řad studentů," vysvětlil Aktuálně.cz Petr Mach.

"Strana má zdarma k dispozici sídlo a kancelář od majitele domu, který je příznivec strany. Stejně tak další služby - včetně vedení účetnictví - vykonávají příznivci zdarma," dodal.

Čekání na sponzory

První hlasování
První hlasování | Foto: Ludvík Hradilek

Když v půli ledna ohlašoval vznik své strany, lákal sponzory i příznivce. "Vyzveme veřejnost a sponzory, aby nás finančně podporovali," řekl tehdy.

Deník Aktuálně.cz proto chtěl zjistit, kdo tuto nově vzniklou stranu nakonec finančně podpoří. Spekulovalo se minimálně o podpoře ze strany irského hnutí Libertas, v jehož čele stojí podnikatel Declan Ganley. Ta je - stejně jako Svobodní - výrazným odpůrcem Lisabonské smlouvy.

"Strana svobodných občanů dosud neobdržela žádný dar od fyzické či právnické osoby. Nicméně jednotliví příznivci již vyjádřili vůli Stranu svobodných občanů podpořit finančním darem," říká Mach po více než měsíci.

Stranu tak zatím živí její členové, kteří ročně posílají příspěvek tisíc korun. Jinak je to u registrovaných příznivců, kteří mají menší kompetence než členové partaje - dobrovolně mohou přispět stokorunou až pěti tisíci.

Mach tvrdí, že to zatím stačí. Náklady na ustavující sněm, který se konal v půlce února, si také členové zaplatili sami.

Pro srovnání: ODS získala před třemi lety od svých členů téměř 30 milionů korun, opoziční ČSSD polovinu. Nejmenší zelení na tom tehdy byli stejně jako dnes Strana svobodných občanů. Členové straně zaplatili půl milionu.

Kdo zaplatí kampaň?

Svobodní, kteří se nejvíce vymezují vůči pravicové ODS, mají ambice uspět v letošních červnových volbách. Kampaň zatím chystají. Jak rozsáhlá bude a jak bude vypadat, záleží právě na tom, kolik získají pěněz od sponzorů a svých členů.

Petr Mach
Petr Mach | Foto: Ludvík Hradilek

"Veškeré příspěvky od členů (při tisíci členech očekáváme jeden milion korun) a příspěvky od sponzorů chceme (po uhrazení nákladů na centrální kancelář) věnovat na kampaň pro volby do Evropského parlamentu," tvrdí Mach.

Zadlužovat se nechce. "Kampaň bude tak výrazná, kolik seženeme peněz."

Hlasování po internetu

Kdo Svobodné do voleb povede, zatím není jasné. Kandidátku chce strana sestavit na primárkách v březnu.

Svobodní plánují revoluci ve způsobu volby. Chtějí volit přes internet a přímo.

"Členové a příznivci hlasováním (přes internet - skrze rozhraní přístupné pro členy a příznivce) volbou jednotlivých kandidátů určí jejich pořadí. Jedničkou na kandidátce Svobodných bude tedy vítěz těchto primárek, dvojkou kandidát s druhým nejvyšším počtem hlasů atd.," vysvětlil Mach.

 

Právě se děje

Další zprávy