Štěch: Koalice nekomunikuje, lidé proto politice nevěří

ČTK ČTK
18. 12. 2012 14:10
Podle senátora je komunikace mezi koalicí a opozicí i mezi Senátem a vládou nulová
Milan Štěch
Milan Štěch | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) kritizoval mizivou komunikaci mezi koalicí a opozicí i mezi vládou a horní komorou parlamentu.

Vnímá to jako jeden z důvodů současné malé důvěry lidí v politiku.

Uvedl to v úterý na shromáždění k 16. výročí ustavující schůze Senátu, na němž rekapituloval uplynulé funkční období.

"Komunikace mezi politiky je podle mého názoru v současné době mizivá, a to jak mezi koalicí a opozicí, tak i mezi Senátem a vládou. Řada ministrů jen obtížně nachází cestu do Senátu, když mají předkládat zákony, často se nechají zastupovat jiným členem vlády a premiér, zdá se, že cestu do Senátu přes pravidelně zasílané pozvánky zapomněl," řekl Štěch.

I z toho je podle něj vidět, jak se politická scéna a její vnímání posunulo tak "nedobrým směrem".

Důvěra v politiku, politické strany a politiky je podle Štěcha na minimu, a to v důsledku dlouhodobé hospodářské krize, řady kauz politiků a také kvůli "dopadu takzvaných reforem, které se bolestivě odrážejí, dotýkají občanů naší země".

Podotkl, že reformy byly prosazeny koaliční většinou ve sněmovně přes veto Senátu, v němž má ČSSD většinu.

Horní komora má důstojnou úroveň

"Dnes má Senát větší důvěru občanů než Poslanecká sněmovna či vláda. Bohužel se z toho není možno těšit, protože těch zhruba 20 procent stabilní důvěry v Senát bychom porovnávali s historicky nejnižší důvěrou vlády a Poslanecké sněmovny," poznamenal Štěch.

Horní komora podle něj za dobu své existence plně potvrdila svoji nezastupitelnou úlohu ústavní pojistky a strážce kvality přijímané legislativy a udržuje si důstojnou, slušnou a kolegiální úroveň atmosféry svých jednání.

Předseda Senátu připomněl, že sněmovna byla vcelku ochotna akceptovat zejména legislativně-technické připomínky horní komory k projednávaným normám.

V uplynulém volebním období senátoři z 243 zákonů schválili nebo umožnili přijetí 148 norem, 29 zamítli a 66 vrátili poslancům s úpravami.

Z pozměněných předloh sněmovna schválila 31 v senátním znění, přičemž tři zákony ještě na poslanecké projednání čekají, dodal Štěch.

Jen 3 z 245 osobností jsou členy

Shromáždění, které zahájila státní hymna, se uskutečnilo ve slavnostním sále Valdštejnského paláce - sídla Senátu.

Doyen horní komory, senátor ČSSD Pavel Lebeda, připomenul, že do Senátu bylo za 16 let zvoleno 245 osobností a pouze tři z nich jsou stále jeho členy - Štěch, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a Pavel Eybert (oba ODS).

Na shromáždění, které se už podle Štěcha nebude konat každoročně, ale až napřesrok po uplynutí nynějšího volebního období, tradičně přišli i bývalí členové horní komory.

Byli mezi nimi někdejší ministr kultury Václav Jehlička (za TOP 09), bývalý předseda senátního školského výboru František Mezihorák (ČSSD) nebo expředseda volební komise Josef Pavlata (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy