Sousedé nám radí na volebním rozcestí

dam
2. 6. 2006 14:00
Praha - Zahraniční sousedé mají pro Českou republiku cenný dárek - pohled do volební budoucnosti.

První odhady volebních výsledků bude Česká republika znát nejdříve v sobotu odpoledne. Již teď je ale možné v každé ze sousedních zemí najít velmi silné paralely s českou politikou. Pro téměř každý možný volební výsledek existuje v zahraničí poučení. Spolupracovníci Aktuálně.cz pro vás připravili pět rozborů, čím by se čeští politici mohli inspirovat a z čeho se poučit.

 

1) Maďarsko: Kdo nejvíc křičí, nemusí vyhrát

Předseda Maďarského občanského svazu (FIDESZ) Viktor Orbán byl v předvolební kampani nejhalasnějším řečníkem na mítincích. Sálala z něho energie, útočil, byl nejvíc slyšet. V řadě věcí tak může připomínat styl Jiřího Paroubka. Přesto Orbán nevyhrál.

Foto: Aktuálně.cz
Nejhlučnější lídr nemusí vyhrát

 

2) Slovensko: Jak se rodí vítězství pravice

Při dosud posledních parlamentních volbách se na Slovensku odehrála podle evropských měřítek neobvyklá věc. Vznikla nezvykle reformní pravicově orientovaná vláda. Shrnutí Milana Hajjósyho popisuje, jak se taková věc přihodila a jak ji Slováci hodnotí nyní, jen několik dní před předčasnými volbami.

Návod na výhru (?) pravice
Foto: Aktuálně.cz

 

3) Rakousko: Lidovci zkouší třetí vítězství v řadě

Rakouští lidovci jsou na tom stejně jako čeští sociální demokraté. Vyhráli dvoje parlamentní volby za sebou a nyní se pokouší o hattrick. To je ve střední Evropě ojedinělá věc, zvítězit třikrát v řadě, a mít tak správu země pod kontrolou dvanáct let. Rakouská předvolební nervozita a politické výpady rovněž velmi připomínají české politické klima...

Foto: Aktuálně.cz
Rakousko vyhlíží volební hattrick

 

4) Německo: Jak funguje velká koalice

Jiří Paroubek i Mirek Topolánek zatím vytvoření velké vládní koalice odmítají, ale ze stolu tuto varinatu definitivně neshodili. Němci si tento model vládnutí zkouší na vlastní kůži již několik měsíců. Ve volební kampani znepřátelené strany se najednou překvapivě snadno a rychle dokázaly shodnout na řadě reformních kroků. Je to pro Německo dobré řešení?

Velká koalice: nechtěné dítě pěkně roste
Foto: Aktuálně.cz

 

5) Polsko: Je dobré vládnout s malou stranou?

Pohled do Polska ukazuje možná úskalí toho, když vládní koalici tvoří silná strana a výrazně menší a na první pohled slabší partner. Je totiž opravdu tak slabý? Nehrozí velké straně, že menší koaliční partner začne chtít za svou podporu stále více?

Foto: Aktuálně.cz
Polský vítěz spoléhá na malé strany

 

 

Právě se děje

Další zprávy