Soud stvrdil: Po předvolební kampani ODS zůstaly dluhy

Sabina Slonková
3. 9. 2010 16:00
Firma najatá ODS neplatila za práci na kampani, soud nyní uznal pohledávku jako oprávněnou
Součástí kampaně ODS před volbami, které se nakonec neodehrály, byla i chorvatská "svlíkačka". Ilustrační snímek.
Součástí kampaně ODS před volbami, které se nakonec neodehrály, byla i chorvatská "svlíkačka". Ilustrační snímek. | Foto: ODS

Praha - Předvolební marketing ODS pro zrušené loňské předčasné volby skončil u soudu. A ten před pár týdny potvrdil, že po kampani ve středních Čechách skutečně zůstaly statisícové dluhy.

Propagaci pro středočeské občanské demokraty připravovala společnost Media Flow Jiřího Frkala a Radky Jírkové. Ti si pak na samotnou práci najímali subdodavatele a těm podle zjištění Aktuálně.cz, které následně potvrdil soud, neplatili.

Soud proto již vydal pravomocný platební rozkaz, podle kterého má Media Flow zaplatit 300 tisíc korun plus penále pražské agentuře Brera. Potvrdil to oficiálně Městský soud v Praze.

Firmu Media Flow angažoval do kampaně někdejší středočeský lídr a donedávna i stranický místopředseda Petr Bendl. Ten od počátku tvrdí, že o neserioznosti společnosti neměl ani tušení a spojení ODS s dluhy odmítal.

"My jsme své závazky dodrželi. To, že oni neplatí, jsme se dozvěděli až později," řekl Bendl.

ODS si firmu mohla proklepnout

Deník Aktuálně.cz nicméně upozornil, že stačil jediný pohled do veřejně dostupného obchodního rejstříku a ODS mohla mít o serioznosti budoucího obchodního partnera jasno: z dokumentů vyplývá, že Media Flow měla potíže s placením i v minulosti. Pověst Frkala a Jírkové navíc už loni na podzim nebyla bez poskvrny, dlužili řadě svých klientů (včetně těch, kteří byli spojeni s libereckým šampionátem v lyžování) a v politických kruzích se o tom vědělo.

Volební setkání Petra Bendla.
Volební setkání Petra Bendla. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Jenže vlivné občanské demokraty pojilo s majiteli Media Flow ještě něco jiného než středočeská kampaň.

Jednatelka a spolumajitelka společnosti Radka Jírková ještě donedávna organizovala dýchánky elitního dámského klubu Lata Brandis ladies club. Tam mimo jiné docházely partnerky tehdy vlivných občanských demokratů, například Lucie Talmanová či Bendlova manželka Tamara.

Každá známost přijde vhod

Radka Jírková inkasovala pro Lata Brandis ladies club miliony korun, které jí na charitu předávaly soukromé i státní společnosti. Česká televize v té souvislosti před časem upozornila, že vůbec není jasné, kde přesně miliony skončily a zda byly skutečně všechny použity na charitu.

Jiří Frkal a Radka Jírková dokázali své kontakty zjevně zúročit: i na své další projekty získali miliony korun a podporu od státních firem a úřadů, na jejichž chod měli v té době zástupci ODS vliv.

Ve stejné době, kdy Media Flow loni připravovala kampaň pro ODS, například získala půl milionu korun od státní společnosti Čepro. Jejího nynějšího šéfa dosadila ještě Topolánkova vláda a dozorčí rada společnosti prakticky kopíruje seznam členů ODS. Statisícová finanční injekce připlula Frkalovi a Jírkové i z Czechinvestu.

Firmy i zástupci ODS ale trvají na tom, že Media Flow nebyla nijak zvýhodněna a její spojenectví s občanskými demokraty nemělo na sponzorství žádný vliv. "Nikdy jsme jim žádné sponzory shánět nepomáhali," trval na svém Bendl.

Dluží, kam se podívají

Firma, které se do kampaně ODS zapojila a stále nedostala zaplaceno, má - stejně jako další věřitelé Media Flow - jen minimální naději, že své peníze ještě někdy uvidí.

"Není to sice pro firmu likvidační částka, ale vzhledem k tomu, jaké náklady s tím ještě budou spojené a jak dlouho bude trvat vyřešení celé záležitosti, tak to samozřejmě pro nás problém je," potvrdil Robert Hyan, majitel agentury Brera, která se na kampani pro ODS podílela.

Frkal s Jírkovou totiž dluží, kam se podívají a jejich firma je dnes v insolvenčním řízení. Oba dluhy uznávají, uvádějí je ve veřejně dostupných dokumentech pro soud, k jejich splacení se ale podle zjištění Aktuálně.cz nemají.

Jen namátkou: dluží za elektriku, nájem v prestižní Pařížské ulici v Praze, za pojištění, pronájmy hotelu Hilton a Obecního domu, telefony a řadě dodavatelských firem. Celkové dluhy šplhají do milionových výšek.

Dvojice podnikatelů se k ničemu nehodlá veřejně vyjadřovat, nekomunikuje se svými věřiteli, ani s novináři. Frkal ani Jírková telefony neberou, v sídlech svých firem k zastižení nejsou, a doma u nich také nikdo neotvírá.

 

Právě se děje

Další zprávy