Soud má dokumenty, že Brožová pokutu nezatajila

pra
14. 1. 2008 14:10
Podle Brožové jde o politiku
Předsedkyně Nejvyššího soudu ČR - Iva Brožová.
Předsedkyně Nejvyššího soudu ČR - Iva Brožová. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Nejvyšší soud zveřejnil doklady, které podle předsedkyně Ivy Brožové dokazují, že netajila mnohamilionovou pokutu, kterou její úřad dostal.

Podle dokladů jí úředníci z ministerské generální inspekce roku 2005 napsali, že je má informovat až po úplném skončení kauzy, nikoliv hned po obdržení platebního výměru od finančního úřadu, informuje server ceskenoviny.cz.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil Brožovou obvinil z toho, že o sankci ministerstvo neinformovala, a podal na ni kvůli tomu kárnou žalobu.

Ministerstvo informovala až v listopadu

Podle ministra není důvodem kárného řízení to, že Nejvyšší soud má kvůli chybám v hospodaření zaplatit 40 milionů korun, ale to, že o tom neprodleně neinformovala jeho úřad.

Ministerstvo se podle Pospíšila o dlužné částce dozvědělo až v listopadu minulého roku. Úředníci oddělení finanční a majetkové kontroly generální inspekce ministerstva spravedlnosti podle dokumentů však už v roce 2005 napsali Brožové, že je má informovat "po obdržení výměru a následném řešení".

Po obdržení výměru na 40 milionů korun Brožová využila zákonnou možnost obrátit se na ministra financí s žádostí o prominutí. Ministr Miroslav Kalousek to v listopadu odmítl. Až poté Brožová kontaktovala ministerstvo spravedlnosti.

Na ministra Kalouska pak Brožová podala žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu. Brání se v ní proti tomu, že ministerstvo financí soudu pokutu neodpustilo. Podle Brožové je to v případě administrativních pochybení státních úřadů běžná praxe. Stát podle ní touto chybou nepřišel o žádné peníze.

Přečtěte si: Brožová podá žalobu ke správnímu soud tento týden

Předsedkyně Brožová už delší dobu tvrdí, že jde o politickou záležitost, v níž se odráží její spory s prezidentem Klausem. To ale odmítá ministr Pospíšil, který původ problému spatřuje ve špatné komunikaci Brožové s jeho úřadem.

Čtěte souvislosti:

Pospíšil navrhl kárné řízení s předsedkyní NS Brožovou

Odvolaná Brožová podala žalobu na Klause

Úsravní soud zatím nechal Brožové funkci

 

Právě se děje

Další zprávy