Souboj o místo po Paroubkovi finišuje. Hašek dobyl Ústí

Martina Machová Martina Machová
16. 1. 2011 16:50
Opticky vítězí jihomoravský hejtman, Sobotka byl blízko nominaci v Ostravě
Bývalé vedení ČSSD, o tom jak bude vypadat budoucí rozhodne březnový sjezd
Bývalé vedení ČSSD, o tom jak bude vypadat budoucí rozhodne březnový sjezd | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Jihomoravský hejtman Michal Hašek si o víkendu vybarvil další políčka na mapě regionů, které ho podpořily před očekávaným soubojem o nástupce Jiřího Paroubka v sociální demokracii.

Nejprve získal nominaci na předsedu strany od ústecké ČSSD, která vyšle na březnový volební kongres nejvíce delegátů. Později se pro něj téměř jednomyslně rozhodli delegáti ze Zlínska.

Michal Hašek zabodoval i minulý víkend, kdy získal nominaci druhé nejsilnější organizace v rámci ČSSD, z Prahy. Druhého z favoritů souboje o lídra sociální demoktracie Bohuslava Sobotku porazil v poměru 97 ku 50.   

Další zprávy z krajů jsou pro něj méně radostné. 

Plzeň blíže k Haškovi

Patem skončila konference v Plzni. Nominaci zde získal, ale zároveň s největším soupeřem Bohuslavem Sobotkou, úřadujícím předsedou ČSSD.

Delegáti zde neuhnuli od strategie, o které oficiálně hovořili už před konferencí.

"Dohodli jsme se, že nominovat oba dva s tím, že ten, kdo na březnovém sjezdu prohraje, by měl být prvním místopředsedou," líčil plán plzeňský poslanec Václav Votava, který patří spíše k příznivcům Bohuslava Sobotky. Že je ovšem místním přeci jen o kus sympatičtější Hašek ovšem nasvědšuje výměna krajského vedení. 

Dlouholetého lídra krajské ČSSD Votavu nahradil plzeňský hejtman Milan Chovanec, který podepsal Haškovu vizi proměny sociální demokracie, takzvané Desatero.   

A pro Haška se ne příliš příjemně vyvíjelo i jednání sociální demokratů na severu Moravy.

O přízeň delegátů se zde ucházeli hned tři kandidáti. Vedle Haška a Sobotky zde usiloval o "lístek" do čela ČSSD také exministr vnitra Martin Pecina.

Dosavadní skóre

Hašek

  • Praha
  • Ústecký kr.
  • Jihočeský kr.
  • Zlínský kr.

Sobotka

  • Karlovarský kr

Oba

  • Plzeňský kr.
  • Pardubický kr.

Nikdo

  • Moravskoslezský kr.
  • Královehradecký kr.

Pecina sice svou kandidaturu ve prospěch Haška v úvodu konference vzdal, aby hlasy neštěpil. Přesto jihomoravskému hejtmanovi získané hlasy na jasnou nominaci nestačily.

Zklamáni byli všichni

Ještě před volbou přitom mnozí sociální demokraté v moravskoslezském regionu tvrdili, že společnými hlasy má Michal Hašek na rozpolceném severu Moravy nominaci získat.

Hlasování dopadlo pro Haškův tábor nečekaně. Pro jejich favorita se vyslovilo 48 delegátů, pro Sobotku 60.   

"Zklamaní byli nakonec všichni, protože oba tábory si myslely, že zde mají převahu," komentoval průběh severomoravské konference jeden z jejich delegátů.

Haškovi příznivci později hovořili o tom, že jejich favorit neprošel i kvůli formálním chybám při vyplňování hlasovacích lístků. Propadlo prý 19 hlasů, předseda volební komise na ostravské konferenci Karel Sibilský to však odmítl.

Exministr vnitra Martin Pecina se kandidatury na předsedu ČSSD vzdal ve prospěch Michala Haška
Exministr vnitra Martin Pecina se kandidatury na předsedu ČSSD vzdal ve prospěch Michala Haška | Foto: Ludvík Hradilek

Dva týdny klidu

Michala Haška a Bohuslava Sobotkův nyní čekají nyní poměrně dva klidné týdny.

O nadcházejícím víkendu se bude rozhodovat v krajích, které jsou s hlediska delgátů půrměrné, v Liberci a na Vysočině.

Další důležitý střet se odehraje až na konci ledna na jihu Moravy, odkud oba hlavní kandidáti pochází.

Podpora z domovské organizace je totiž silnou "psychologickou kartou" pro nerozhodnuté delegáty na sjezdu. Síly obou soupeřících proudů tu jsou takřka vyrovnané, Hašek ale utrpěl v jihomoravských okresech jednu porážku.

Nedokázal totiž získat nominaci od brněnské místní organizace, kam patří i jeho spojenec Onderka. "Jedu tam s tím, že tam chci samozřejmě vyhrát," řekl Aktuálně.cz Michal Hašek   

Místopředseda ČSSD Milan Urban
Místopředseda ČSSD Milan Urban | Foto: Ludvík Hradilek

Urban vs. Rath 

Ostrý střed rovněž slibuje únorová konferencí středočeské ČSSD. Obě konkurenční křídla tu reprezentují další dvě důležité figury, a delegáti budou volit nejen mezi Haškem a Sobotkou, ale také Milanem Urbanem a středočeským hejtmanem David Rath.

Předstřel si dali již tento víkend v Plzni. Urban zde získal téměř stoprocentní podporu na místopředsedu, Rath odjel s prázdnou. Delegáti Rathovu přítomnost v Plzni označovali jako veliké překvapení.  

Místopředseda ČSSD Milan Urban patří k Haškovým silným spojencům, David Rath naopak k Sobotkovým nejbližším.     
Ve středních Čechách to ovšem Urban tak jednoduché mít nebude. Sami Urbanovi blízcí připouští, že Rath má v současnosti v kraji díky funkci hejtmana navrch.

Kraj totiž rozhoduje o dotacích obcím a nerozhněvat si vládce hejtmanství může fungovat jako jistá motivace.

 

Právě se děje

Další zprávy