Sobotka: Až zvolíme prezidenta, nastane čas změn

Petr Holub
4. 1. 2008 19:00
Předseda Senátu hovoří o nutných reformách
Šéf senátu - Přemysl Sobotka - online v redakci Aktuálně.cz.
Šéf senátu - Přemysl Sobotka - online v redakci Aktuálně.cz. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Velké úkoly na vládu Mirka Topolánka ještě čekají. Musí dojednat shodu pro klíčovou reformu důchodů a zdravotnictví. Předseda Senátu Přemysl Sobotka soudí, že správný čas pro změny nastane po prezidentské volbě - to se politici zbaví populistických hesel a proklamací k voličům a opět se vrátí k jednacím stolům.

Sobotka hovoří o reformách, které vláda jeho strany připravuje, v obsáhlém rozhovoru pro Aktuálně.cz. Hovořil také o tom, jak bude probíhat volba hlavy státu a proč je podle něj dobré, že zákonodárci hlasují tajně.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

 

A: Lidé se obávají reforem, jak svědčí výzkumy veřejného mínění. Je podle vás důvod k obavám? Co nás postihne vinou reforem a vedle toho vinou zdražování energie a potravin?

Reformy jsou zásadním požadavkem, abychom se mohli stát partnerem ostatním zemím v Evropské unii. Bez nich to nejde. A každá reforma bolí někoho více a někoho méně.

I s panem prezidentem jsme se shodli, že musí proběhnout důchodová, sociální i zdravotní reforma. Dohodli jsme se také, že by bylo dobré najít větší konsenzus nejen vládní koalice, ale i při diskusi s opozicí.

Šéf senátu Přemysl Sobotka.
Šéf senátu Přemysl Sobotka. | Foto: Ondřej Besperát

Co česká ekonomika potřebuje, je jasné, a požaduje to po nás i Evropská unie. Šedesát nebo sedmdesát lidí vážně podporuje naše členství v unii, tak se musíme přizpůsobit. Reformy budou, pravděpodobně i v dalších etapách, a pevně věřím, že to stabilizuje ekonomiku, že se staneme tím tygrem, jak chceme být.

Na daních si všichni polepší

A: Nemůže mít důvod k obavám například osamělý důchodce anebo rodič, který sám živí své děti? Nemohou se dostat do bezvýchodné situace?

Pokud se lidé skutečně dostanou do hmotné nouze, tak je tu sociální systém, který dává záruku, že opravdu nepůjdou pod most. Také se stále mluví jen o tom, že reforma má určitá negativa. Ale zapomíná se, že pro každou příjmovou skupinu má i pozitivní efekt, který není zanedbatelný. Každá skupina si polepší na daních a právě proto musí daňová reforma pokračovat.

A: Zpočátku zažíváme to nepříjemné, takzvané zdražování. Když se podíváme tři roky dopředu, co za to dostaneme?

Zdražování bych viděl ve dvou polohách. V případě energií působí vliv evropského trhu a na to nemá vláda žádný vliv. Druhá věc je užití bionafty a biologické příměsi do nafty a benzínu. To ve svém důsledku změnilo strukturu našeho zemědělství a na to budeme také doplácet. Byl to zase požadavek Evropské unie.

Dále čtěte:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Zase není takový problém zdražení vlivem reformy. Navýšení DPH o čtyři procenta se s velkou pravděpodobností na obchodních cenách příliš neodrazí.

A: Co nás čeká po třech letech, když všechno vydržíme?

Přijmeme euro, po kterém občané této země tak touží, a všem se zvýší příjmy. Navíc pak budeme už sami rozhodovat, co se svými penězi uděláme. Nebude rozhodovat někdo jiný.

A: Mluvíte o pokračování reforem. Bude k nim mít koalice vůbec odvahu?

Vláda spojila celou svou činnost s reformami. Pokud by k nim nepřistoupila, nemá už právo, aby byla.

Nejdříve prezident, pak reformy

A: Shodli jste se s prezidentem na tom, že by bylo dobré oslovit opozici, aby na dlouhodobých reformách spolupracovala. Jsou ta jednání vůbec reálná?

Když se za minulé vlády pana Paroubka diskutovalo o důchodové reformě, došlo se k dohodě, že do důchodu se má odcházet v 65 letech. Dnes to sociální demokraté zpochybňují. Je proto třeba zvážit, jestli některé strany chtějí vůbec diskutovat u kulatého stolu. Podle mého názoru je to povinností všech. I kdyby tu byla levicová vláda, nakonec by musela něco takového udělat. Tak ať nás dnes sociální demokraté nestraší.

Přemysl Sobotka s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.
Přemysl Sobotka s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. | Foto: Ondřej Besperát

A: Vicepremiér Nečas už oznámil, že jednání s ČSSD o důchodech není úspěšné a že by tedy chtěl prosadit reformu jen s podporou koalice. Napříč stranami se nejedná ani o reformě zdravotnictví. Dalším konfliktním tématem jsou církevní restituce, o kterých se zřejmě také nejedná. Měly by tedy koaliční strany vyzvat opozici k jednání, nebo jak vůbec může k nějaké debatě dojít?

Opozice už byla vyzvána k účasti při debatě o důchodech. Pokud chtějí jednat a přednášet standardní a nikoli populistické požadavky, tak si ke stolu sedneme.

A: Měly by to být schůzky šéfů stran, nebo ministrů s jejich opozičními protějšky?

V této chvíli je zbytečné diskutovat o formátu. Jsou to odborná témata a debaty by měly být odborné. Završit by se to mohlo na úrovni šéfů stran. Pokud druhá strana nebude chtít jednat, zkusíme dokončit reformy s podporou současné vládní koalice.

A: Mělo by se o reformách jednat ještě před volbou prezidenta?

V této chvíli bych to nedramatizoval, aby se debata o reformách nestala mediální přestřelkou. Myslím, že osmého února zvolíme prezidenta a pak si můžeme rychle sednout ke stolu.

A: Při novoročním projevu muselo řadu lidí zarazit, že prezident Klaus o reformách vůbec nemluvil. Vám to nechybělo?

Projev byl dvanáctiminutový. Bylo státnickým krokem dostat do něho všechno a zároveň se zdržet jakéhokoli předvolebního projevu. Kdo tvrdí, že byl prázdný, ten by si ho měl přečíst.

Prezident Klaus by mohl být pro reformy spojovatelem, který se pokusí dostat všech pět parlamentních stran k jednomu stolu.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy