Sněmovna změnila daňovou slevu na jednoho z manželů

31. 10. 2008 14:52
Hranice pro uplatnění daňové slevy se zvedla o 30 tisíc

Praha - Poslanecká sněmovna schválila návrh skupiny lidoveckých poslanců, který mění podmínky pro uplatňování daňové slevy na manželku nebo manžela.

Pokud si jeden z manželů ve společné domácnosti vydělá méně než 68 tisíc korun, bude si moci druhý z páru odečíst z daně 24 840 korun.

Doposud byl tento limit stanoven na částku 38 040 korun.

"Navýší se limit pro uplatnění odpočtu od daňové povinnosti na nevýdělečně činnou manželku," řekl jeden z autorů návrhu Tomáš Kvapil. Ten zároveň zdůraznil, že limit se od roku 2001 nenavyšoval.

Částka se zvýšila také proto, že se do ní započítává i peněžitá pomoc v mateřství. Pokud žena mateřskou pobírá po celé zdaňovací období, může ji podle Kvapila snadno překročit.

Stejné ustanovení obsahuje i vládní novela zákona o daních z příjmu ministra financí Miroslava Kalouska. U ní však není doposud jisté, zda projde a kdy začne platit.

Naopak Kvapil chce, aby se nově nastavený limit vztahoval už na současné zdaňovací období.

S návrhem přišli poslanci Tomáš Kvapil, Libor Ambrozek, Jiří Carbol, Ludvík Hovorka a Michaela Šojdrová. Spolu s nimi je pod ním podepsaný i stínový ministr pro místní rozvoj ČSSD Radko Martínek.

 

Právě se děje

Další zprávy