Sněmovna smetla všechny kandidáty na ombudsmana

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
9. 7. 2010 9:40
Celá volba se bude opakovat od začátku, Senát a prezident mají 60 dní na nové nominace
O Motejlově nástupci rozhoduje sněmovna
O Motejlově nástupci rozhoduje sněmovna | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanecká volba veřejného ochránce práv v pátek ve sněmovně zkrachovala. Poslanci se neshodli ani na jednom z kandidátů Senátu a prezidenta.

Nejvíc poslaneckých hlasů dostala v tajné volbě Anna Šabatová, někdejší zástupkyně ombudsmana Otakara Motejla. Na zvolení to ale nestačilo.

Annu Šabatovou navrhl Senát a spolu s ní i Ivu Brožovou, předsedkyni Nejvyššího soudu. Prezident Klaus pak aktivistu Johna Boka a bývalou poslankyni ODS Evu Dundáčkovou.

V prvním kole se ukázalo, že naprosto žádné šance nemají John Bok, pro kterého hlasovalo jen 6 poslanců, ani Iva Brožová.

V jednu chvíli se zdálo, že šance Anny Šabatové nejsou špatné. Klub KSČM se totiž rozhodl, že nebude své členy vázat k podpoře kohokiliv z kandidátů. "Většina klubu podpoří Annu Šabatovou," řekl předseda strany Vojtěch Filip s tím, že klub chce, aby volba dnes úspěšně proběhla.

Proč volba krachla?

Spolu s hlasy poslanců ČSSD a TOP 09, kteří se na podpoře Šabatové shodli už dřív, tak měly hlasy části komunistů ke zvolení Šabatové stačit. Přesto jí ve druhém kole několik hlasů chybělo.

"Všichni naši poslanci deklarovali podporu Anně Šabatové," prohlásil po zkrachovalé volbě Bohuslav Sobotka s tím, že je přesvědčen, že ji sociální demokraté volili všichni. Zároveň poukázal na to, že minimálně jeden poslanec TOP 09 už při rozpravě upozornil, že Šabatové hlas nedá.

Druhou v pořadí - Evu Dundáčkovou, volili především poslanci ODS. Dostala jen o několik hlasů víc, než je poslanců z řad ODS.

Největším problémem volby byla, alespoň navenek, nominace Ivy Brožové. Věci veřejné hned ráno deklarovaly, že podle nich byla svou nominací jako soudkyně ve střetu zájmů. Na podporu svého stanoviska vytáhly i rozklad legislativního odboru sněmovny, podle kterého byla Brožová nevolitelná.

VV proto rovnou řekly, že nebudou volit nikoho, zároveň ale jejich poslanci hlasovali, takže pro zvolení byl nutný vyšší počet hlasů než v situaci, kdy by se volby vůbec neúčastnili.

Podobné stanovisko měli i komunisté, ale část z nich nakonec hlasy Šabatové dala.

Nová volba a noví kandidáti

Druhé neúspěšné kolo znamená, že se celá volba - včetně nominace kandidátů - musí opakovat. Na návrhy teď má Senát i prezident republiky dalších 60 dní.

Platí přitom, že Senát i prezident mohou navrhnout nové, ale klidně i stejné kandidáty.

 

Právě se děje

Další zprávy