Sněmovna chce o 40 milionů víc kvůli odchodnému

ČTK ČTK
6. 6. 2013 13:56
Povinnost vyplácet odchodné s sebou přinesou volby v příštím roce
Foto: Jan Langer

Praha - Sněmovna by měla mít ve svém rozpočtu na příští rok o 40 milionů korun víc než letos. Důvodem jsou volby, které se mají konat v příštím roce, a s nimi spojená povinnost vyplácet končícím poslancům odchodné.

Senát, který se má v příštím roce z jedné třetiny také obměnit, by měl mít ve svém rozpočtu na odchodné senátorů 9,8 milionu korun, ve čtvrtek o tom rozhodl sněmovní rozpočtový výbor, když projednával základní ukazatele rozpočtů kapitol vybraných státních institucí na příští rok.

Sněmovna by měla mít podle rozhodnutí výboru v příštím roce 1,126 miliardy korun, což je bez uvedených 40 milionů stejně, jako má letos. Senát by měl mít 522,7 milionu korun. Kancelář prezidenta republiky by měla příští rok hospodařit asi s 347,4 milionu korun, což odpovídá letošnímu rozpočtu.

Výbor také rozhodl, že Nejvyšší kontrolní úřad by měl mít ve svém rozpočtu o 8,5 milionu korun méně, než má letos, tedy asi 499 milionů. Prezident úřadu Miloslav Kala řekl poslancům, že se snížení rozpočtu podařilo díky vyjednávání s vlastníkem sídla úřadu o nájemní smlouvě.

Úřad sídlí v pronajaté budově Tokovo v Praze Holešovicích, a protože nedostal peníze na koupi vlastního sídla, vyjednává nyní o prodloužení nájemní smlouvy. Kala předpokládá, že podle příslibu premiéra Petra Nečase z letošního března uvolní stát pro potřeby úřadu budovu ministerstva průmyslu nebo ministerstva dopravy a úřad se do ní přestěhuje.

Za navýšení rozpočtu Ústavního soudu proti loňskému roku se u poslanců přimlouvali jeho místopředsedové Milada Tomková a Pavel Holländer. Argumentovali zejména nárůstem počtu stížností; část peněz navíc měla jít na platy patnácti nových asistentů.

Celkové zvýšení rozpočtu kapitoly mělo být podle informací z výboru asi o 24 milionů korun. Poslanci ale doporučili na návrh ministerstva financí přidat soudu jen 15 milionů korun na opravu fasády. Předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS)  řekl, že soud loni ušetřil 23 milionů korun; mohl by je použít na nové zaměstnance.

Ombudsmanovi výbor nevyhověl

Výbor nevyhověl přání veřejného ochránce práv Pavla Varvařovského a nezvýšil rozpočet kanceláře ombudsmana na příští rok na požadovaných 102,6 milionu korun oproti letošním 93,8 milionu. Ombudsman žádost poslancům zdůvodňoval hlavně nárůstem platů zaměstnanců.

Poukázal na to, že průměrný plat pracovníků kanceláře je o 5 až 7 tisíc korun nižší než u srovnatelných úřadů a že úřad by měl peníze pouze na jejich tarifní platy a už ne třeba na prémie. Poslanci však přidali kanceláři ombudsmana jen 3,6 milionu korun.

Výbor ve čtvrtek projednával návrhy příjmů a výdajů některých významných institucí na příští rok. Jde o novinku, kterou zavedla novela rozpočtových pravidel.

Novela stanoví, že návrhy výdajů a příjmů Poslanecké sněmovny, Senátu, Kanceláře prezidenta republiky, Ústavního soudu, Nejvyššího kontrolního úřadu a Kanceláře veřejného ochránce práv bude nově posuzovat sněmovní rozpočtový výbor. Musí je projednat do 20. června běžného roku a předat vládě.

 

Právě se děje

Další zprávy