Sněmovna bude mít čtyři místopředsedy. Namísto tří

ČTK ČTK
12. 12. 2012 15:57
Dvě volná křesla mají podle dohod obsadit zástupci ČSSD a ODS
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sněmovna ve středu zvýšila počet svých místopředsedů ze tří na čtyři. Dvě volná křesla mají podle dohod obsadit zástupci ČSSD a ODS.

Občanští demokraté se už rozhodli navrhnout bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Sociální demokraté až tak jasno nemají, spekuluje se ale o nominaci stínového ministra obrany Jana Hamáčka.

Volba místopředsedů zatím na programu pevně zařazena není, měla by se ale uskutečnit ještě na nynější schůzi.

Návrat ke čtyřem místopředsedům prosazovala koalice vzhledem k tomu, že v případě zachování tří místopředsednických křesel by jedno z nich mělo podle principu poměrného zastoupení připadnout KSČM, na což už v listopadu poukazoval předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc. "Tato varianta se nám zdá nemožná," reagoval na to tehdy Marek Benda (ODS).

Zvýšení počtu místopředsedů souvisí mimo jiné s tím, že vedení dolní komory je už delší dobu nekompletní. V dubnu místopředsednické křeslo opustila Kateřina Klasnová (VV) v souvislosti s odchodem Věcí veřejných z vlády.

Ve středu připomenula, že vládní koalice zdůvodňovala povolební snížení počtu místopředsedů dolní komory na tři nutností úspor státu a rozpočtovou odpovědností. Plat místopředsedy sněmovny činí 106 600 korun, tedy zhruba 1,2 milionu korun ročně. Místopředseda sněmovny má k dispozici kromě svého aparátu také vůz s řidičem.

V červenci Klasnovou následovala Vlasta Parkanová (TOP 09) kvůli trestnímu stíhání souvisejícímu s nákupem dopravních letadel CASA pro armádu. V září ji nahradil Jiří Oliva (TOP 09).

Ve vedení dolní komory tak od předloňských voleb vydrželi pouze její předsedkyně Miroslava Němcová (ODS) a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Sněmovna také potvrdila v čele svého petičního výboru jeho někdejší místopředsedkyni Hanu Orgoníkovou (ČSSD). Výbor fakticky řídila jako místopředsedkyně už od sněmovních voleb v roce 2010, neboť předseda výboru dosud zvolen nebyl. Uvažovalo se totiž o sloučení tohoto orgánu sněmovny s kontrolním výborem dolní komory. Orgoníková by si platově nyní měla polepšit zhruba o 11 400 korun hrubého měsíčně. Předsedovi výboru totiž náleží měsíční mzda ve výši 78 700 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy