Smlouvy musí být v registru, jinak neplatí. Chce TOP 09

ČTK ČTK
21. 5. 2012 13:48
Na Slovensku, kde podobný registr už funguje, dosáhli desetiprocentní úspory výdajů
Poslanec Jan Farský připravuje návrh zákona o registru smluv.
Poslanec Jan Farský připravuje návrh zákona o registru smluv. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Některá ministerstva, ale také například Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), plánují od září zveřejňovat všechny své smlouvy na internetu.

Novinářům to řekl poslanec Jan Farský (TOP 09), který spolu s kolegy připravuje návrh zákona o registru smluv.

V něm by mělo být možné vyhledat smlouvy a výdaje státních orgánů, ale také obcí a státních firem. Platilo by přitom pravidlo, že smlouva není platná, pokud není v registru zveřejněna včetně všech svých dodatků.

"Ve finančním objemu se to bude nově týkat asi 180 miliard korun, na které uvidíme a které budou utráceny transparentně," spočetl Farský před novináři.

Na Slovensku, kde podobný registr už funguje, dosáhli asi desetiprocentní úspory výdajů, v ČR by se tak mohly uspořit desítky miliard, míní poslanec.

Návrh zákona, na jehož přípravě spolupracovala i vicepremiérka Karolína Peake odpovědná za boj s korupcí, je nyní hotov, poslanci vládní strany jej chtějí předložit v červnu. "Čekáme už pouze na vyjádření ministerstva spravedlnosti," řekl Farský.

"Dočkali jsme se podpůrných slov jak ze strany ODS, tak ze strany opozice," poznamenal.

Čeká velký odpor

V krátkém návrhu zákona je podle něj minimum "krizových ploch", které by poslancům či stranám umožnily zákon odmítnout. Čeká prý však vůči zákonu velký odpor ze strany politiků, úředníků, ale také ze strany vedení státních firem.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) projekt podpořil. "Všechny resorty, které má TOP 09 ve svém referátu, k tomuto aktu přistoupí dobrovolně ještě před tím, než bude zákon uveden do života," řekl na tiskové konferenci.

Návrh podle něj není "nic extravagantního", funguje v řadě evropských zemí a smlouvy už nyní zveřejňují některé obce.

Smlouva není bez zveřejnění účinná

Podle Farského představy by nejlépe od ledna příštího roku měl stránku registru smluv spravovat Úřad vlády, její "prozatímní" podobu s resorty za TOP 09 chystá od 1. září spustit ministerstvo financí.

Na Slovensku náklady na vznik registru byly v přepočtu přibližně 650.000 korun. Česká verze, která má být rozsáhlejší, by podle Farského mohla stát "v jednotkách milionů".

Mária Kolíková, která na slovenském ministerstvu spravedlnosti stála u zrodu tamního systému, poznamenala, že klíčovou otázkou je existence sankce, tedy, že smlouva není bez zveřejnění účinná.

"Zavedení takové právní úpravy je považované za jeden z nejefektivnějších právních nástrojů pro boj s korupcí," uvedla.

 

Právě se děje

Další zprávy