Smlouva o americkém radaru: Půlka je dohodnuta

redakce ZAH, čtk
5. 9. 2007 22:45
Jednání výrazně postoupila, říkají diplomaté

Čeští a američtí vyjednavači se zatím shodli na zhruba polovině bodů v návrhu smlouvy o případném umístění radaru v Česku.

Je mezi nimi například pasáž o ochraně životního prostředí a to, že informace z radaru bude mít k dispozici vedle Američanů také česká armáda. Novinářům to večer po skončení dnešního kola vyjednávání řekl první náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar. Vedl českou vyjednávací skupinu.

ČTĚTE SPECIÁL - Fakta: Vše kolem amerického radaru

Pojar a vysoce postavený americký diplomat John Rood se shodli, že jednání výrazně postoupila. Vyjednavači dnes probrali všech 18 kapitol návrhu. Stále však zbývá se domluvit na polovině textu, což může zabrat ještě několik měsíců, doplnil náměstek.

"Některé části jsme neprojednávali s ohledem na to, že jsme nenašli shodu na tom, jestli mají být zde, nebo v té vlastní dohodě SOFA o statusu sil. My v některých částech trváme na tom, že mají být zde, Spojené státy si myslí, že mají být spíše tam," uvedl Pojar.

Američan v Rusku

O druhé smlouvě SOFA se povedou jednání příští týden, garantem bude podle Pojara ministerstvo obrany. Obě smlouvy o radaru, který má být u Míšova na Plzeňsku, jsou úzce propojené.

Dohoda bude definovat funkce systému protiraketové obrany, účel zřízení radaru, vymezení velení a kontroly operací. Bude řešit vlastnictví majetku, charakterizovat součásti stanice či její správu a základní zajištění bezpečnosti. Podrobněji smlouva řeší složení zde zaměstnaného personálu, návštěvy zařízení, náklady na výstavbu, údržbu a provoz radaru či případné nároky na náhradu škody. Dohody budou podléhat ratifikaci parlamentu a podpisu hlavy státu.

K TÉMATU: Vláda: Do Brd půjdou stamiliony. I bez radaru

Rood doplnil, že příští týden se chystá do Ázerbájdžánu a do jižního Ruska, aby se podíval na radarové základny, které pro protiraketovou ochranu nabízejí Rusové. Ti úmysl USA rozmístit základny v Česku a Polsku ostře kritizují. Američané podle Rooda chtějí s Moskvou spolupracovat, ale stále prosazují lokalitu Česko a Polsko, jinou alternativu neuvádějí.

Česká vláda letos zahájila s USA jednání o radaru navzdory nepříznivému veřejnému mínění. Kvůli radaru dnes také kabinet zavítal do Spáleného Poříčí na Plzeňsku, kde jednal se zástupci obcí z regionu, kde by mohla základna stát.

 

Právě se děje

Další zprávy