Senátorka Filipiová dostala nabídku nahradit Julínka

Veronika Rodriguez Kateřina Eliášová, Veronika Rodriguez
13. 1. 2009 16:50
Premiér Mirek Topolánek oznámí jména nových ministrů ve čtvrtek
Daniela Filipiová
Daniela Filipiová | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Senátorka Daniela Filipiová dostala od premiéra Mirka Topolánka nabídku, aby v čele ministerstva zdravotnictví vystřídala Tomáše Julínka.

"Dostala jsem čas na rozmyšlenou, nabídku zvažuji," potvrdila Filipiová deníku Aktuálně.cz. Podle ní teď předseda vlády čeká na odezvu a také si vzal "několik hodin" na rozmyšlenou.

Nabídka přišla pouhý den poté, co Topolánek oznámil odchod čtyř ministrů, včetně Julínka. Zda si bude vybírat mezi několika kandidáty, není jasné. "Neřekl mi, zda má ještě nějaké jiné kandidáty," tvrdí jedenapadesátiletá Filipiová.

Podle informací deníku Aktuálně.cz oznámí předseda vlády jména nových ministrů už tento čtvrtek.

Praha Filipiovou odmítla

Jen pár hodin po Topolánkově poděkování čtyřem odcházejícím ministrům zasedala pražská regionální rada.

Ta navrhla premiérovi vlastní kandidáty na uvolněné posty. Na ministerstvu zdravotnictví by si Pražané přáli poslance Borise Šťastného.

Hlasovalo se i o pražské senátorce Filipiové, ta ale důvěru Prahy nezískala. Pro byli jen dva členové rady, zatímco Šťastného podpořilo 20 pražských politiků.

1. náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr
1. náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr | Foto: Ondřej Besperát

Ve hře je taky stále jméno dosavadního Julínkova náměstka Marka Šnajdra. Na otázku, jestli by odcházejícího ministra nahradit, odpověděl: "V tomto směru je aktivní hráč premiér a nesluší se komentovat jeho případné kroky. Zatím mám jen před určitým jednáním, na které jsem připraven jít. Zatím bych ale nerad cokoliv komentoval."

K možným kandidátům se vyjádřil i Julínek.

"Osobně si myslím, že nikdo z možných kandidátů není připraven na funkci vést zdravotnictví v době krize lépe než já," prohlásil dopoledne na tiskové konferenci. K problémům s reformou se totiž podle něj letos přidá i hospodářská krize. Ta české zdravotnictví ještě zhorší.

Filipiová: Odchod Julínka mne mrzí

Filipiová dnes novinářům řekla, že ji Julínkův odchod z ministerstva mrzí.

"Přivítala bych, kdyby tam lidé z týmu pana ministra zůstali, ale to je samozřejmě věc jejich rozhodnutí. Rozhodně bych chtěla na práci pana ministra navázat," řekla Filipiová.

Důležitá je podle ní i spolupráce a dialog s koaličními partnery. Ti měli k dosavadní Julínkově reformě zdravotnictví vážné výhrady.

 

Právě se děje

Další zprávy