Senátní klub: Výroky Janáčkové jsou neadekvátní

Jakub Antoš
17. 7. 2007 17:20
Liana Janáčková trvá na tom, že nahrávka je podvrh

Praha - Liana Janáčková místopředsedkyní výboru pro lidská práva zůstává. Její mateřský senátní klub SNK ji k odchodu nevyzval. Její kolegové se ale shodli na tom, že výroky o Romech byly neadekvátní.

Senátorka a starostka ostravské městské části Ostrava-Mariánské Hory, Hulváky Liana Janáčková o sobě před časem řekla, že je rasistka.

"Nesouhlasím s jakoukoli integrací, bohužel jsem rasistka, nesouhlasím s integrací cigánů, aby plošně byli po obvodu. Bohužel, vybrali jsme Bedřišku, takže tam budou. S vysokým plotem, s elektrikou, mně je to jedno, já to klidně budu křičet do celého světa...," zní z nahrávky, kterou minulý týden dostal Senát.

Klub SNK, jehož je Janáčková členkou, dnes o celé kauze jednal. "Přijali jsme usnesení, že jsou výroky kolegyně Janáčkové neadekvátní," řekl po jednání deníku Aktuálně.cz předseda klubu Josef Novotný.

"Také jsme se shodli na tom, že nahrávka mohla být použita v politickém boji na radnici v Mariánských Horách," doplňuje obsah usnesení senátor.

Senátorka Liana Janáčková se na zasedání klubu hájila, znovu podle Novotného zopakovala, že má podezření, že s nahrávkou někdo manipuloval. To tvrdila i v rozhovoru pro Aktuálně v den, kdy se objevila na veřejnosti.

K některým svým výrokům se ale později přiznala a označila je za neopatrné a hloupé.

Výroky odsoudila zejména romská občanská sdružení a také ministryně Džamila Stehlíková. Romské organizace už chystají i trestní oznámení. Podat ho chtějí zítra.

K oznámení se připojili i jednotlivci. Například bývalá zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová a její manžel, novinář a politik Petr Uhl.

Text trestního oznámení má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

"Jednání starostky města a člena zastupitelstva města je společensky velmi nebezpečné, neboť ohrožuje právo na rovnost lidí bez rozdílu etnického původu a rovněž bylo porušeno právo na zachování lidské důstojnosti," stojí v něm mimo jiné.

 

Právě se děje

Další zprávy