Senát schválil tříleté tresty za kupčení s hlasy voličů

Domácí ČTK Domácí, ČTK
7. 10. 2011 10:25
Novela trestního zákoníku má zároveň zpřísnit trest za úplatkářství na 10 let
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Za kupčení s hlasy voličů pravděpodobně bude hrozit vězení v délce od půl roku do tří let.

Schválil to v pátek téměř jednomyslně Senát v rámci novely trestního zákoníku. Ta má zpřísnit o dva roky trest za úplatkářství nebo pletichy při zadávání veřejné zakázky a při veřejné soutěži.

Novelu nyní dostane k posouzení prezident.

Podnětem pro doplnění trestního kodexu byly případy při posledních komunálních volbách, zejména v Krupce na Teplicku, kde se od loňského podzimu prokázalo takovéto jednání už dvakrát.

 

Z téhož důvodu byly zpochybněny i nedávné třetí volby v obci, která je bez zastupitelstva už téměř rok.

Za přijímání úplatků až 10 let vězení

Nově by podle kodexu mělo vězení hrozit tomu, kdo by jinému poskytl majetkový prospěch za to, že bude volit nebo hlasovat v referendu v rozporu s nezávislým vyjádřením své vůle.

Vládní předloha počítá s tím, že až deset let vězení místo současných osmi bude zřejmě hrozit za přijímání úplatků nebo za pletichy při zadávání veřejné zakázky a při veřejné soutěži.

Novela také zvyšuje trestní sazbu za zneužití pravomoci úřední osoby ze tří na pět let vězení. Maximální sazba v případě škody či prospěchu velkého rozsahu zůstává na 12 letech vězení. Až tři roky vězení mají nově hrozit úředníkům za pletichy v insolvenčním řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy