Senát posvětil převod úrazovky na Brno. I s chybami

Lenka Smyčková
11. 12. 2008 17:38
Michal Hašek vyhrál. Zákon o převodu nemocnice na město míří k prezidentovi
Budova úrazové nemocnice a přistávací plocha pro helikoptéru.
Budova úrazové nemocnice a přistávací plocha pro helikoptéru. | Foto: Jan Langer

Praha - Senátoři posvětili převod Úrazové nemocnice v Brně ze státu na město.

Pro návrh zákona, který má podle jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) zachránit úrazovku před její likvidací ministerstvem zdravotnictví, zvedlo sice ruku málo senátorů, nedostatečný byl ale také počet hlasů pro zamítnutí zákona i pro pozměňovací návrh.

To, že senátoři nepřijali žádné usnesení, nakonec znamená, že zákon platí tak, jak ho sociálnědemokratičtí poslanci v čele s Haškem navrhli.

Odpůrci zákona ale tvrdí, že ve schváleném zákoně jsou chyby. Varují, že to může mít následky rozepře mezi státem a městem.

Průchodem zákona senátem si jihomoravští sociální demokraté mohou "odškrtnout" položku ze seznamu předvolebních slibů. Zachování Úrazové nemocnice bylo vedle rušení poplatků tím hlavním.

Nyní už zákonu chybí jen podpis prezidenta.

Julínek: Svatý úmysl nemá záruky

Senátní výbor pro zdravotnictví schválení zákona nedoporučil. Podle zpravodaje Pavla Sušického (ODS) je totiž plný chyb.

Odpůrci rušení úrazové nemocnice demonstrovali i sbírali podpisy. Vyplatilo se.
Odpůrci rušení úrazové nemocnice demonstrovali i sbírali podpisy. Vyplatilo se. | Foto: Aktuálně.cz

"To, co je na zákonu špatně, není idea, ale závažné legislativní nedostatky které budou bránit jeho bezproblémovému užití," uvedl Sušický a vyjmenoval několik míst, na kterých tvůrci tisku pochybili.

Senátorka Liana Janáčková proto kolegům předložila pozměňovací návrh zákona - stejného, ale údajně bez chyb. Ten slíbil podpořit i sám Julínek. "Jestliže dáte přednost zákonu vadnému, město Brno podle tohoto zákona nemusí poskytovat zdravotní péči, neexistuje tam blokace pro zcizení majetku, neexistuje žádná záruka, že ten původně svatý úmysl bude skutečně realizován," apeloval ministr na senátory.

Plénum ale pozměňovací návrh odmítlo. Sociálním demokratům totiž vadilo, že v pozměňovacím návrhu je jako datum převodu nemocnice stanoven 1. duben 2009.

Namítali, že do té doby by ministerstvo mohlo nechat odvézt z Úrazové nemocnice přístroje a další majetek do jiných zařízení. Městu by tak zůstal jen prázdný dům.

Co bude dál, zatím není jasné

Scénářů toho, co se bude dít, jakmile zákon podepíše prezident, je několik. Michal Hašek dnes vyslovil přání, aby se úrazovka stala jakýmsi záložním traumacentrem pro Moravu.

"Na jižní Moravě je dálnice D1, letiště a mezinárodního železniční uzel. To jsou rizika a vyžadují, aby existoval dostatek kapacit, které by mohly pokrýt krizové situace," řekl.

Další možností je, že v úrazovce traumatologická péče fungovat nebude a nemocnice bude nabízet jinou zdravotní péči.

Senátor Jiří Šneberger (ODS) dnes nabídl horší scénář. Pro převzetí úrazovky Brnem se zatím vyjádřila jen rada města. Jenže o nakládání s majetkem musí ještě hlasovat zastupitelé. "Co kdyby to zastupitelstvo neodhlasovalo?" nastínil možný problém.

Julínek pro změnu straší tím, že Brno dodnes nejednalo s pojišťovnami o proplácení úkonů v budoucí městské nemocnici.

 

Právě se děje

Další zprávy