Senát dal zelenou omezení imunity i jejímu zrušení

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
24. 5. 2012 16:50
Začala cesta dalších pokusů, jak omezit imunitu poslanců, senátorů a ústavních soudců
Dva návrhy? Inu, vyberte si...
Dva návrhy? Inu, vyberte si... | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Senátoři dali ve čtvrtek zelenou hned dvěma návrhům na omezení imunity zákonodárců a ústavních soudců. Do dalšího projednávání v Senátu postoupilo jak omezení imunity jen na dobu mandátu, tak její úplné zrušení.

Senát nejdřív propustil dál návrh Miroslava Antla (klub ČSSD) a Soni Paukrtové (klub TOP 09 a Starostové), který jen kopíruje návrh, který letos schválila sněmovna a Senát naopak odmítl, tedy omezení imunity poslanců, senátorů a ústavních soudců jen na dobu mandátu.

Pokud by příslušná parlamentní komora odepřela souhlas se stíháním svého člena (a Senát se stíháním ústavního soudce), bylo by trestní stíhání vyloučeno jen po dobu výkonu mandátu.

Senát už jednou řekl NE

Senát přesně ten samý návrh odmítl letos v dubnu - chyběly 2 hlasy, aby změna Ústavy prošla. Senátoři za ODS byli tehdy většinově proti, většina senátorů za ČSSD naopak úplně chyběla.

Tradičně i tentokrát vystoupil proti takovémuto omezení imunity senátor Vladimír Dryml (ČSSD).

Proti jsou ale i někteří senátoři za ODS v čele s Jaroslavem Kuberou, který předložil vlastní radikální návrh - zcela zrušit trestní imunitu zákonodárců.

"Pošleme do sněmovny oba návrhy, ať si poslanci vyberou," přesvědčoval Kubera své kolegy, aby neodmítali jeho předlohu.

Oba návrhy teď posoudí senátní výbory, a pokud projdou ještě jedním hlasováním, přistanou oba na stolech poslanců.

Závody o to, kdo dřív

Závody v omezení imunity se strhly právě po dubnovém odmítavém stanovisku Senátu. Zatímco ve sněmovně pro něj zvedlo ruku 156 poslanců, Senát jej odmítl.

A zatímco Soňa Paukrtová a Miroslav Antl rychle podali návrh nový, skupina poslanců se chystá k témuž. Iniciativu převzala Kateřina Klasnová z Věcí veřejných, mluvila o tom i Karolína Peake.

K tomu se řadí ještě Kuberův návrh a trochu jiný problém řeší ústavní změna, navržená Miroslavou Němcovou: automatická ztráta mandátu v případě, že bude zákonodárce pravomocně odsouzen za trestný čin (předloha narychlo reaguje na výsledek soudu s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou).

"To by se dalo nakonec spojit," je optimistický první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Sněmovna si ale nejdřív bude muset vybrat: zda kývne na omezení imunity, nebo na její úplné zrušení.

 

Právě se děje

Další zprávy