Šéf TOP 09 po schůzce s Hanákovou: Nemám k ní výhrady

Domácí ČTK Domácí, ČTK
15. 2. 2013 15:21
Karel Schwarzenberg vysvětloval ministryni kultury okolnosti svého jednání s Mathém
Ministryně kultury Alena Hanáková.
Ministryně kultury Alena Hanáková. | Foto: Jan Langer

Praha - Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg vysvětlil ministryni kultury Aleně Hanákové okolnosti svého jednání s bývalým rektorem Akademie múzických umění (AMU) Ivo Mathém.

Po schůzce Hanáková řekla, že její práci předseda vládní strany nic nevytkl a i sám Schwarzenberg poznamenal, že k Hanákové výhrady nemá.

Ministr zahraničí a vicepremiér Schwarzenberg se tento týden soukromě sešel s někdejším ředitelem České televize Mathém, který nyní skončil ve funkci rektora AMU.

Mathé pak v médiích naznačil, že "vysoko ve vzduchu" je možnost jeho nástupu do čela ministerstva kultury.

O Mathém se před více než rokem uvažovalo jako o možném nástupci tehdejšího ministra kultury Jiřího Bessera (STAN), Mathé v té době funkci odmítl, do vlády pak přišla nyní často kritizovaná Hanáková. Do vlády ji poslalo partnerské hnutí TOP 09 Starostové a nezávislí.

"My jsme si jen vyříkali, jak k čemu došlo. To bylo vše. Já k ní vůbec nemám výhrady," řekl novinářům předseda TOP 09.

Hanáková, která se o jednání Schwarzenberga s Mathém dozvěděla jen z médií, před páteční schůzkou dávala najevo, že se jí podobný postup nelíbí. "Slovo fér ani říkat nebudu, protože co je v politice fér. Ale myslím si, že tak by se to dělat určitě nemělo," uvedla.

S ministryní se sejde ještě Gazdík

Po setkání řekla, že se Schwarzenbergem si situaci vysvětlila. "V tuto chvíli je to tak, že se v zásadě nic nemění," dodala. Pokud by změna v čele ministerstva měla nastat, bude to podle ní věcí jednání mezi předsedou hnutí STAN Petrem Gazdíkem a předsedou TOP 09 Schwarzenbergem.

Podle Gazdíka je takové setkání v plánu někdy na počátku příštího týdne. "Zda paní ministryni potvrdíme v té funkci, nebo se domluvíme a budeme hledat jiného kandidáta, to je otázka až dalšího jednání," řekl.

Hanáková si za svou činností na ministerstvu stojí. Její práce tam prý je - přes špatný mediální obraz - dobrá.

 

Právě se děje

Další zprávy