Schwarzenberg ve Vatikánu domlouvá papežovu návštěvu

Tereza Šídlová
18. 2. 2012 19:00
Ministr zahraničí se sejde s tajemníkem Státního sekretariátu Svatého stolce
Benedikt XVI. byl v Praze před dvěma a půl lety.
Benedikt XVI. byl v Praze před dvěma a půl lety. | Foto: Reuters

Praha - Povýšení pražského arcibiskupa Dominika Duky na kardinála ve Vatikánu nebude mít jenom duchovní a slavnostní rozměr. 

Vicepremiér a ministr zahraničí české vlády Karel Schwarzenberg, který zastupuje českou vládu na samotné konzistoři a na nedělní bohoslužbě sloužené papežem a novými kardinály, bude zároveň domlouvat návštěvu papeže v České republice.

Čeští katolíci by Benedikta XVI. rádi viděli v Česku na 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

„Během návštěvy se pan ministr setká s tajemníkem Státního sekretariátu Svatého stolce pro styky se státy, Mons. Dominiquem Mambertim," potvrdila Aktuálně.cz Pavla Škáchová z tiskového odboru českého ministerstva zahraničí.

Toto jednání budou na rozdíl od ostatních víkendových akcí  politická.

„Budou hovořit i o přípravách oslav 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu a s tím spojené eventuální pastorační návštěvě papeže v ČR," dodala.

Papež Bendeikt XVI. má už oficiální pozvání do Česka z loňska, které mu dopisem zaslal prezident Václav Klaus.

Oslavy, které budou mít celoevropský význam, se odehrají ve Velehradě na jižní Moravě. Tedy v lokalitě, kterou současný papež zatím nenavštívil. Benedikt XVI. Byl v Česku v roce 2009, tehdy navštívil Prahu, Brno a Starou Boleslav.

Schwarzenberg do Vatikánu přijel jako zástupce vlády, která dokázala pohnout s nevyřešenými církevními restitucemi. Ve „vzduchu" už ale řadu let visí česko-vatikánská smlouva o postavení katolické církve.

Právě vyrovnání českého státu s církvemi podle očekávání by mohlo ovlivnit i vyjednání o smlouvě.

 

Právě se děje

Další zprávy