Schwarzenberg se rozhodl odejít kvůli Nečasovi z vlády

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
15. 3. 2012 22:45
Uvedl to ve čtvrtečním vydání deník Insider
Je to horší než Čunek, říká ministr zahraničí.
Je to horší než Čunek, říká ministr zahraničí. | Foto: Jan Langer

Praha - Ministr zahraničí a výrazná postava evropské politiky Karel Schwarzenberg se chystá k odchodu z Nečasova kabinetu.

Píše to ve včerejším vydání deník Insider s tím, že se tak nestane hned v příštích dnech, avšak podle ministrovi blízkých lidí, s nimiž své plány konzultoval, už je předseda TOP 09 k rezignaci rozhodnut.

Jeden z blízkých přátel také uvedl v Insideru důvod, proč se Karel Schwarzenberg rozhodl kabinet opustit.

"To, že se Česká republika nakonec skutečně nepřipojila ke smlouvě o fiskální unii, považuje za zásadní a rozhodl se odejít. Je to pro něj nepřekonatelná překážka, považuje za nemožné, aby dál seděl v této vládě, která podle jeho názoru přivádí Českou republiku na okraj Evropské unie," cituje ho Insider.

Horší než Čunek?

Nečasův ministr zahraničí kritizoval postoj premiéra k fiskální smlouvě už po lednovém summitu, kde se Nečas nepřipojil k zemím, které se rozhodly fiskální pak podepsat. A také v diskusích před tímto summitem Schwarzenberg prohlásil, že jeho strana by nemohla zůstat ve vládě, která by Česko vedla mimo hlavní evropský proud.

To, že premiér Petr Nečas nakonec odmítl podepsat unijní rozpočtový pakt, nyní považuje Schwarzenberg podle zdrojů Insideru za nejsilnější důvod, proč kdy ve své ministerské kariéře o odchodu z vlády přemýšlel.

"Dokonce ani případ lidoveckého šéfa Jiřího Čunka, kvůli jehož potížím s rodinnými financemi kníže vážně zvažoval demisi, nebyl pro něj tak silným argumentem," připomněl již citovaný zdroj Schwarzenbergův příběh z éry, kdy byl ministrem zahraničí ve druhé Topolánkově koaliční vládě v letech 2007 až 2009.

Plán odchodu: léto

Sám Karel Schwarzenberg zatím veřejné debaty na téma odchod z vlády vést zjevně nechce. Svým typickým způsobem k tomu říká, že si už dává "pozor na hubu".

Na přímou otázku, kdy podá demisi, tedy neodpověděl. Na dotaz Insideru nakonec nicméně potvrdil, že záležitosti spojené s EU a rozpočtovou smlouvou jsou pro něj závažnější, než byla za Topolánkovy vlády kauza Čunek.

"Závažnější než celej Čunek? Samozřejmě," prohlásil.

Kromě toho, že Nečasův kabinet odmítl podepsat unijní rozpočtový pakt, hraje roli ve Schwarzenbergově rozhodování i jeho prezidentská kandidatura. Karel Schwarzenberg, který už kandidaturu oznámil, podle informací Insideru řešil v minulých týdnech rámcovou strategii i svůj volební tým.

Přesný termín Schwarzenbergova odchodu z vlády zatím neznají ani jeho blízcí, odhadují jej ale zhruba na letošní léto. To by odpovídalo i tomu, že s podzimem by mohl zahájit prezidentskou kampaň, samotné volby jsou pak zkraje příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy