Schwarzenberg online k Libyi: Teď je těžké být užitečný

Zahraničí Zahraničí, Tereza Šídlová
22. 2. 2011 16:45
Ministr zahraničí odpovídal čtenářům Aktuálně.cz v online rozhovoru
Při nejlepší vůli v tomto okamžiku nevím, co bychom tam teď mohli udělat užitečného, řekl ministr v rozhovoru.
Při nejlepší vůli v tomto okamžiku nevím, co bychom tam teď mohli udělat užitečného, řekl ministr v rozhovoru. | Foto: Reuters

Praha - Diktátor Muammar Kaddáfí se v Libyi snaží krvavě potlačit protesty proti svému režimu.

Zatímco většina evropských států násilí proti civilistům odsoudila, český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg je zdrženlivější a radí vyčkat: "Pokud bychom se v tuto chvíli vměšovali do situace, jen bychom to komplikovali," řekl v neděli v Bruselu. "Nikomu by to nepomohlo, pokud bychom se příliš silně vměšovali s jediným cílem ukázat naši vlastní důležitost."

Svou pozici Karel Schwarzenberg upřesnil také v online rozhovoru, který v úterý vedl se čtenáři Aktuálně.cz.

"Když je v Libyi již prakticky občanská válka, očekává se více, než jen všeobecné odsuzování zločinů, které se tam dějí. Spíše bychom měli myslet na to, jak pomoci Libyi v nastolení právního státu a pokud možno i demokracie po skončení bojů," poznamenal Schwarzenberg.

Server EUobserver si původně ministrova slova vyložil jako nepřímou podporu Kaddáfího režimu. Svůj článek nazval jednoznačně: Itálie a Česká republika navzdory krveprolití podporují Kaddáfího.

Sám Schwarzenberg se už v pondělí od podobné interpretace distancoval s tím, že jeho slova byla špatně pochopena.

"Výrok o Kaddáfím, že by jeho svržení byla katastrofa, jsem nikdy neřekl, neboť to také není můj názor," zopakoval dnes v pražském Černínském paláci ministr.

Podle Schwarzenberga za revoluční dominový efekt na Blízkém východě může bezohlednost samovládců, ale také internet a sociální síť Facebook. "Tudíž se mladá generace nedá tak lehce obalamutit jako jejich otcové a dědové a ví, co se jinde děje," poznamenal ministr v online rozhovoru.

Na vaše otázky odpovídal Karel Schwarzenberg živě z Černínského paláce od 14:00. Za dvacet minut jste mu stihli poslat více než sto otázek.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:02Autor: Jihočech

Otázka: Pane Schwarzenbergu, vážím si Vašich konzistentních názorů. Rozumím Vašim slovům tak, že pokud se má Libye osvobodit od diktatury, musí tak učinit samotný libyjský lid. S "internacionální pomocí" máme vlastní neblahé zkušenosti. Děkuji.

Karel Schwarzenberg: Dobrý den,děkuji za váš dotaz. Ano, rozhodnout si v první řadě musí samotný libyjský lid, ale nemám dojem, že teď volají po dobrých radách z Evropy. Samozřejmě, musíme být připraveni jim pomoci v případě, že Libyjci sami o to požádají.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:06Autor: Michal

Otázka: Pane Schwarzenbergu,
jaké jsou podle Vás příčiny současného dominového efektu v arabském světe, kde dochází k protivládním aktům (Tunis, Egypt, Jemen, Lýbie…)? A myslíte si, že pokud by se v těchto a dalších arabských zemích dostali k moci muslimští radikálové, mohlo by to narušit mezin. mír?Děkuji

Karel Schwarzenberg: Příčiny jsou poměrně prosté: ve všech těchto zemích vládli bezohledně samovládci, a to již tak dlouho, že ztratili cit pro potřeby svých národů. Za druhé, dnešní svět umožňuje získání informací z celého světa ve velmi krátké době a umožňuje kontakt mezi lidmi v nebývalé míře (internet, Facebook atd.). Tudíž se mladá generace nedá tak lehce obalamutit jako jejich otcové a dědové a ví, co se jinde děje. Kombinace obou těchto příčin vyvolala tento domino efekt.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:08Autor: Vaclav

Otázka: Dobry den, pane ministre. Mel jste na mysli, ze mame Kaddafiho nechat být, nebo bít? Nevyjadril jste se jasne. Dekuji.

Karel Schwarzenberg: Dobrý den Václave,
oboje je úkol Lybijců samotných. Po splnění jejich domácích úkolů, pak-li nás o to požádají, jsme jim v případě potřeby připraveni pomoci.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:09Autor: Josef

Otázka: List Guardian uvedl, že v loňském roce britská vláda schválila prodej „výzbroje na pacifikaci davu“ do Libye ve výši 200 milionů liber. Jednalo se nejen o slzný plyn a gumové projektily, ale též střelivo do ručních zbraní a pušky pro odstřelovače. Dodává do do Libye podobný materiál i Česko?

Karel Schwarzenberg: Pokud jsem správně informován, žádné takové věci v poslední době dodávány nebyly. Nevylučuji však, že se tak nestalo za bývalé ČSSR.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:12Autor: Lukas Voboril

Otázka: Pane ministře, jak by vlastně vypadalo takové "vměšování"? Přímá intervence OSN (tedy nasazení mezinárodních sil)? Jde mi o to, že "svalnaté" výroky jsou stále jen slova a není mi tedy jasné, kde leží ta hranice mezi volným průběhem a přímým ovlivňováním situace... Děkuji za odpověď.

Karel Schwarzenberg: Ty "svalnaté výroky" právě nemám moc rád. Hlavně se nemají používat, dokud není jasno, komu by se tím pomohlo. Intervence OSN, pokud by byla odsouhlasena Radou bezpečnosti OSN, by byla v souladu s mezinárodním právem.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:22Autor: Kristýna

Otázka: Dobrý den, pane Schwarzenbergu, váš výrok byl poněkud nešťastný. Ale co mi vadí víc, že když jde o Afghánistán, tak se do toho smíme plést a když jde o Libyi, tak ne? Můžete mi vysvětlit, v čem je rozdíl?

Karel Schwarzenberg: 1. Asi se vztahujete na část výroku, který jsem nikdy neřekl. Česká média to převzala z německé DPA, pouze první dvě věty byly správně. Výrok o Kaddáfím, že by jeho svržení byla katastrofa, jsem nikdy neřekl, neboť to také není můj názor. Jsem ale za velice zdrženlivý postoj.
2. Situace v Líbyi je dozajista tragická, ale toho času ohrožuje jen obyvatele Líbye. Zatímco Al-Kajdá a činnost Tálibánu ohrožovaly nejen sousední státy, ale teroristickými útoky i svět. Tudíž došlo také k zahájení operace ISAF pod vedením NATO v Afghánistánu. Mandát ISAF je vymezen rezolucí Rady bezpečnosti OSN z roku 2001, který byl rozšířen na celé území Afghánistánu o dva roky později.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:22Autor: michal exner

Otázka: Pane ministře, vaše vysvětlení, že ,,někdy dojde k blbostem" je možná brilantní a neodolateně vtipné v ČR, rád bych se ale zeptal, co a kdy podniknete v EU a OSN proto, abyste uvedl na pravou míru to, že Káddáfího podporujeme a zbavíte naši zemi této ostudy?

Karel Schwarzenberg: Kaddáfího jsme nikdy nepodporovali.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:23Autor: Pepa

Otázka: Jsou v Libyi ohrožené ropné zdroje, které tam vlastní západní společnosti BP, Occidental či Chevron Texacco?

Karel Schwarzenberg: Dle aktuálních informací prozatím přímo ještě ne.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:25Autor: Vlasta

Otázka: Dobrý den, pane Schwarzenbergu, jaká je šance, že po nepokojích v Lybii budou podobné pokusy o revoluci následovat i v dalších státech, jmenovitě třeba Saudské Arábii? Jak významně by dění v těchto zemích mohl ovlivnit výsledek toho, co se děje v Lybii? Děkuji.

Karel Schwarzenberg: Samozřejmě to bude mít vliv, jak silný tohoto času ještě není jisté. Je to těžké odhadnout stejně, jako bylo před měsícem těžké odhadnout dnešní vývoj.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:27Autor: HANA

Otázka: Dobrý den, pane ministře. Jak zabráníte tomu, aby do naší republiky proudily davy afrických imigrantů? Islám a křesťanství nejsou kompatibilní, to při svém rozhledu jistě víte. Jste diplomat, nečekám tedy explicitní odpověď. Ale jste taky odvážný, třeba mě překvapíte :-) Děkuji.

Karel Schwarzenberg: Dlouhodobě pouze zlepšením životních podmínek a možností sehnat práci v samotných afrických zemích. Krátkodobě musíme pomoci našim jihoevropským státům, které jsou přímo vystaveny ilegální imigraci, aby svou velmi obtížnou situaci zvládli.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:31Autor: Ondřej

Otázka: Dobrý den pane kníže,
často slyšíme z Vašich úst odsuzování režimů v Rusku, Bělorusku v Číně, na Kubě apod. pro porušování lidských práv. Nyní vydíme, že bombardování lidí v Libii a stovky mrtvých Vás nechávají chladným. Nabízí se otázka: Libijci dle Vás nemají lidské práva nebo nejsou lidmi?

Karel Schwarzenberg: Samozřejmě mě události v Líbyi a stovky zabitých nenechávají chladným. Nicméně, když je v Líbyi již prakticky občanská válka, očekává se více, než jen všeobecné odsuzování zločinů, které se tam dějí. Spíše bychom měli myslet na dvě věci: jak pomoci občanům našim i jiným z EU, kteří v Líbyi uvízli -je jich mnohem více, než si myslíte. Také samozřejmě na to, jak pomoci Líbyi v nastolení právního státu a pokud možno i demokracie po skončení bojů.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:37Autor: Jan Zeman

Otázka: Proč jsme dosud nepodnikli nic, co by podpořilo demokratickou opozici v Libyi? Myslím, že by to bylo smysluplnější a hlavně statečnější, než Vámi prosazovaný zákaz popírání zločinů komunismu v rámci EU... Bojím se pomyslet, jak by to bylo s naší podporou demokratické opozici

Karel Schwarzenberg: Po pravdě řečeno, demokratická opozice v Líbyi dosud nevykonávala významnější činnost. Boje, které teď nastaly, z valné míry pramení ze střetu mezi oblastí Cyranaicy a oblastí kolem Tripolisu. Dnešní Líbye byla stmelená teprve pod italskou koloniální správou v letech 1911-45. Zatím, do svržení líbyjské monarchie pod králem Idrisem do roku 1969, měla právě východní Líbye navrch, silně ovlivněná senusitským islámem. Teprve pod plukovníkem Kaddáfím dostala navrch západní část.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:39Autor: Oněgin

Otázka: Neplánujete návštěvu do arabských zemí /Egypt, Lýbie, Tunic..atd./ s celou vládou ?

Karel Schwarzenberg: Při nejlepší vůli v tomto okamžiku nevím, co bychom tam teď mohli udělat užitečného.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:40Autor: Zdeněk Urban

Otázka: Dobrý den pane ministře.
Setkal jste se někdy s Kaddafím a pokud ano, jak na Vás působil?

Karel Schwarzenberg: Ne, s Kaddáfím jsem se nikdy osobně nesetkal.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:42Autor: Tomáš

Otázka: Dobrý den pane ministře.

Chtěl bych Vám jenom napsat, že souhlasím s nevměšováním do vnitřních záležitostech Libye.

Má otázka zní, zda-li existuje nějaká vůdčí protiváha ke Kadáfímu, který by udžel celistvost Libye?

S pozdravem,
Tomáš.

Karel Schwarzenberg: Prozatím se nikdo takový neobjevil. Je to vskutku lidové povstání - především na východě Libye - proti Kaddáfímu, ale žádná opoziční síla se ještě neprojevila.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:43Autor: Tim

Otázka: Dobrý den pane Schwarzenberg,

zajímal by mě Váš názor na Bělorusko. Čím to podle Vás je, že v Bělorusku stále není demokracie? Pomohla by podle Vás větší angažovanost ČR a EU (popřípadě jaká), nebo si to musí vyřešit bělorusové sami? Děkuji za odpověď.

Karel Schwarzenberg: Samozřejmě si to musí Bělorusové vyřešit sami a samozřejmě také, pokud si to přejí, jim v tom pomáháme. Ale je to pouze záležitost běloruského lidu.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:44Autor: Pepa

Otázka: Dobrý den, můj tchán má 82 let a chodí si každé odpoledne 2 hodinky zdřímnout do postele. Co děláte po obědě Vy?

Karel Schwarzenberg: Bohužel tuto možnost nemám.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:46Autor: Martin

Otázka: Pane ministře, sice je to trochu off topic, ale neměl byste podle kosovské analogie uznat nezávislost Náhorního Karabachu?

Karel Schwarzenberg: Nemám dojem, že ta analogie je přesná, ani že by to někomu pomohlo. Byli bychom v tomto také asi velice osamoceni.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:47Autor: Kurt

Otázka: Dobrý den, poradíte mi, co mám udělat, abych pomohl dostat kamarádku trpící v Iránském režimu do ČR? Náš konzulát žádosti o vízum odmítá (bojí se žídosti o azyl?) Je mi smutno z toho, když vidím jak se chováme a přitom to není ani 25 let kdy bychom za podobnou věc byli vděčni

Karel Schwarzenberg: Bohužel, bez přesné znalosti případu nevím, co je možné či nemožné v tomto případě udělat. Pošlete mi prosím dopisem nebo e-mailem podrobnosti.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:50Autor: Hanka

Otázka: Kde a jak se podle Vás zastaví "arabská revoluce".

Karel Schwarzenberg: Nejsem prorokem, nemohu tedy na to odpovědět. Je smutný fakt, že v arabských zemích můžeme toho času hovořit jen o osvícených či méně osvícených diktaturách, opravdu demokratický režim zde neznáme. Tam, kde byl, tedy v Libanonu, je rozvrácen. Tudíž to bude ještě dlouhodobě neklidná oblast.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:52Autor: modrý vánek

Otázka: Nabídne Česko Kaddáfímu a jeho početné rodině politický azyl ?
Stanovat by mohl na Letné i s velbloudy?

Karel Schwarzenberg: Zajisté nemáme zájem o to, abychom se stali útočištěm diktátorů tohoto světa.

Odpovězeno: 22. 02. | 15:03Autor: ekoňoum

Otázka: Dobrý den,
proč jsou lidé v Libyi vlastně nespokojeni? Občané tam mají podíl z vytěžené ropy, volby 1x do roka...Jde jim také jen o drogy a porno, jako nám v listopadu?

Karel Schwarzenberg: Nesmíne zapomenout, že Libye je tvrdá diktatura a že veliké bohatství, které plyne z ropy a plynu, se bohužel jen z malé části dostane k obyvatelům země. Lidé se jen omezenou dobu nechají uchlácholit poměrně lepšími příjmy, než mají jejich sousedé, ale chtěli by opravdovou svobodu. Ta ale v Libyi věru není.

Je mi líto, že dnešní chat byl poněkud nešťastně poznamenán údajným výrokem v Bruselu, který jsem ihned opravil a uvedl na pravou míru. Nicméně nesprávná verze se dostala do všech médií. Doufám, že příště se již budeme moci bavit o tom, co jsem opravdu řekl, ne o tom, co jsem údajně řekl.
Děkuji za vaše dotazy. Je mi líto, že v omezeném čase, který mám, jsem nezvládnul odpovědět na všechny, Karel Schwarzenberg

 

Právě se děje

Další zprávy