Schwarzenberg a podnikatelé nakonec do Iráku neodjedou

ČTK ČTK
14. 3. 2013 16:11
Jedním z témat cesty měl být i prodej českých vojenských letadel L-159
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministerstvo zahraničí zrušilo víkendovou cestu ministra Karla Schwarzenberga (TOP 09) a početné skupiny českých podnikatelů do Iráku.

O cestu měly zájem zhruba tři desítky firem z různých odvětví a jedním z možných bodů programu byl i prodej českých vojenských letadel L-159.

České ministerstvo obrany loni oznámilo, že Irák má zájem o koupi 28 výcvikových bitevníků L-159 za přibližně 19,2 miliardy korun.

Smlouva však dosud nebyla definitivně uzavřena. Schwarzenberg v pondělí řekl, že bitevníky nemají být hlavní náplní návštěvy, ale jednání o jejich prodeji by se nebránil. Nyní ale ministerstvo cestu zrušilo.

"Cesta byla odvolána na žádost irácké strany kvůli vnitropolitickým problémům v Iráku. S tím jsme bohužel nemohli nic dělat," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Úřad ale jedná o náhradním termínu. "Zatím ovšem nelze říci, kdy by to mohlo být," dodala Grohová.

Ministra měla do Iráku doprovázet početná skupina zástupců českých firem. "Zájem projevily zhruba tři desítky společností z oblasti strojírenství, energetiky, zbrojního průmyslu, bankovnictví, stavebnictví, bižuterie a dalších oborů," řekl mluvčí Svazu průmyslu a dopravy ČR Milan Mostýn.

Velký zájem o Irák

"Zájem o Irák je velký. Svaz od roku 2006 organizoval šest misí do Iráku, každé z nich se účastnilo 15 až 30 firem," doplnil.

České firmy jsou v Iráku tradičními dodavateli velkých projektů. Nejčastěji vyvážejí strojírenské výrobky - osobní auta, stroje, zařízení a komponenty pro petrochemii a energetiku, jako jsou turbogenerátory, výměníky tepla nebo parní turbíny.

Objem českého exportu do Iráku dosáhl loni 2,48 miliardy korun, od roku 2009 se významněji nezměnil.

Česká strana je například těsně před uzavřením smlouvy na výstavbu elektrárny Churmala o výkonu 980 megawattů. Na tento paroplynový komplex by české firmy dodávaly zhruba 70 procent celkové investice, hodnota zakázky je skoro 10 miliard korun.

Násilí ve státě zesláblo 

Pro českou ekonomiku by to znamenalo vznik zhruba 2000 pracovních míst. Vláda kvůli zakázce minulý týden navýšila pojistnou kapacitu úvěrové pojišťovny EGAP o 10 miliard korun.

V Bagdádu ve čtvrtek při sérii pumových útoků zemřelo nejméně 21 lidí. Nálože explodovaly blízko budov několika ministerstev a přísně střežené zelené zóny.

Z Iráku odjeli poslední američtí vojáci, podívejte se:

Násilí v Iráku za posledních pět let zesláblo, ale smrtící útoky jsou v řadě oblastí stále častým jevem. Rebelové útočí na pořádkové síly a na civilisty ve snaze ohrozit centrální iráckou vládu, kterou vedou šíité.

Napětí mezi většinovými šíity a sunnity v posledních měsících roste.

 

Právě se děje

Další zprávy