Schůze začala, poslanci z ní udělali velkou přestávku

Eva Benešová
17. 3. 2009 17:54
Jednání provázejí obstrukce, schválení programu je v nedohlednu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Březnovou schůzi sněmovny opět provázejí obstrukce.

Koalici se totiž nelíbí program, který prohlasovala opozice. Chce proto za každou cenu odložit hlasování na zítřek, aby mohla prosadit změny podle vlastního gusta.

Krátce před pátou hodinou odpolední si proto vzal klub ODS dvouhodinovou přestávku, ČSSD s komunisty ale prosadila, že se bude moci jednat i po 19. hodině. Zelení tak podle kuloárních informací zvažují, že si hned poté vezmou přestávku do 21:00. Pak už sněmovna podle jednacího řádu nemůže zasednout.

Vládním stranám vadí například to, že socialisté prosadili body Informace předsedy vlády o činnosti Topolánkova přítele Marka Dalíka, zproštění mlčenlivosti bývalého detektiva Karla Tichého v souvislosti se spisem Krakatice nebo zařazení smluv o radaru.

Ostudné, zní z ODS. Vzpomeňte si na sebe, opětuje ČSSD

To se opozici povedlo díky tomu, že odmítla vypárovat chybějící poslance. Lidovcům chybí Tomáš Kvapil, který je po mozkové příhodě, Vladimír Hink, který měl v pátek vážnou autonehodu.

"Nemám pro takové chování slušné slovo. Ti dva poslanci jsou vážně nemocní," reagoval Jan Vidím z ODS. Doplnil, že jde o exhibici předsedy socialistů, který bude v sobotu obhajovat svůj post na celorepublikovém sjezdu. "Prostě chce, aby tam mohl přestoupit, a říct zabránil jsem stavbě radaru."

V poslaneckých lavicích ale chybí i několik členů vlády, například ministr vnitra Ivan Langer (ODS), který je na jednání v USA, či šéf resortu životního prostředí Martin Bursík (SZ). Premiér Mirek Topolánek jejich neúčast odmítl komentovat.

ČSSD Vidímovi kritiku vrací s tím, že stejný postup minule koalice ostře kritizovala. "Jen ať si vzpomenou, kdo při minulé schůzi obviňoval ČSSD z obstrukcí, když si brala přestávku," reagoval sociální demokrat Jan Hamáček.

Poslance přitom čeká jednání o přibližně 160 bodech. Místo zákonů upřednostňují různé zprávy či debaty o politických tématech, jako je justiční mafie, krakatice nebo kauza okolo poslance Petra Wolfa.

Jak hlasovali o programu

Sociální demokraté a komunisté měli během hlasování o programu 52. schůze sněmovny k dispozici 94 až 95 hlasů. Obvykle hlasovalo 190 nebo 191 poslanců, v obou případech tedy stačilo k ovládnutí sněmovny 96 hlasů. Zpravidla je dodal některý ze sedmi nezařazených poslanců, případně někteří poslanci ODS a lidovců.

Opozice získala převahu, když její poslanci nepárovali zraněného poslance Vladimíra Hinka (ODS), ani čtyři nepřítomné ministry Vlastu Parkanovou, Martina Bursíka, Ivana Langera a Petra Nečase.

Reformní zdravotnické zákony vyřadily z programu po dohodě všechny poslanecké kluby, následující přehled ukazuje, kdo dodal rozhodující hlasy při ostatních důležitých hlasováních:

Vyřazeno z programu

  • Daňový řád
    - Raninec, Snítilý (Nez.)
  • Změna volebního zákona
    - Tlustý (ODS), Ambrozek, Hovorka (KDU), Raninec, Schwippel (Nez.)
  • Horní zákon (omezení těžby)
    - Dundáčková, Kafka, Klas, Tlustý (ODS), Raninec, Schwippel (Nez.)

Přednostně zařazeno

  • Zákaz slučování zdravotních pojišťoven
    - Ambrozek, Carbol, Hovorka, Svoboda, Šojdrová (KDU), Rabas (SZ), Jakubková, Zubová, Raninec, Schwippel (Nez.)
  • Smlouvy o radaru
    - Jakubková, Zubová (Nez.)
  • Snížení spotřebních daní
    - Rádl, Tlustý (ODS), Schwippel (Nez.)
  • Odškodnění majetkových křivd občanů Podkarpatské Rusi
    - Dundáčková, Páralová (ODS), Hovorka (KDU), Jakubková, Melčák, Raninec, Schwippel (Nez.)
  • Zpráva premiéra o boji s krizí
    - Jakubková, Zubová, Melčák, Raninec (Nez.)
  • Zřízení vyšetřovací komise pro spis Krakatice
    - Jakubková, Zubová (Nez.)
  • Vysvětlení policejního násilí na vietnamském přistěhovalci
    - Jakubková. Zubová, Snítilý (Nez.)
  • Vysvětlení premiéra k případu poslance Wolfa
    - Tlustý (ODS), Hovorka (KDU), Jakubková, Zubová, Raninec, Schwippel (Nez.)

Konečná verze programu

  • Jakubková, Zubová (Nez.)
 

Právě se děje

Další zprávy