Šance Kuby na premiéra klesá, ODS vadí jeho minulost

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
18. 6. 2013 12:50
Ve hře jsou nyní především jména ministrů Blažka a Stanjury
Dva se perou, bude se třetí smát?
Dva se perou, bude se třetí smát? | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Spojenectví mezi prvním místopředsedou ODS Martinem Kubou a "kmotrem z Hluboké" Pavlem Dlouhým a policejní akce u ministerského poradce budou zřejmě současného ministra průmyslu a obchodu stát premiérské křeslo.

"Kuba má problém a jeho akcie klesají," potvrdil v úterý dopoledne také zdroj z nitra ODS.

"Preference se kloní k Pavlu Blažkovi nebo Zbyňku Stanjurovi - úplně bez šancí není ani předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová," dodává zmíněný zdroj.

Na pondělním jednání výkonné rady bylo grémium ODS pověřeno vyjednáváním o jméně premiéra, který by měl vzejít opět z občanských demokratů.

"Před dalším vyjednáváním bude daleko lepší vědět, jaké jsou mantinely, a teprve na základě nich vybírat konkrétní jméno. Jsme si vědomi toho, že ODS není stranou, která si nyní může klást nějaké podmínky, musíme k tomu přistupovat racionálně," řekl k tomu po jednání výkonné rady senátor Miloš Vystrčil.

Kuba bez šance

A právě Kubovo jméno je podle reakcí koaličních poslanců mimo tyto mantinely. Důvodem je zejména obava z toho, že by mohl být Kuba jako nový premiér vydíratelný a že by se mohla znovu opakovat situace, k níž došlo v případě Petra Nečase.

Možným spekulacím v tomto případě nahrává i fakt, že policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v pondělí večer provedli prohlídku domu právníka Tomáše Jindry v Hrusicích u Prahy - Jindra je totiž mimo jiné také poradcem ministra zemědělství Petra Bendla a zároveň též právě ministra průmyslu a obchodu Kuby.

"Pan Jindra pracoval pro ministerstvo již za pana ministra Kocourka. Já mu zmenšil úvazek, využíval jsem jeho právnických zkušeností s tímto resortem," řekl po jednání klubu před novináři Kuba. 

Pro koaliční partnery by proto byla mnohem přijatelnější další zmíněná jména, zejména pak osoba současného ministra dopravy Stanjury.

 

Právě se děje

Další zprávy