Rušení pražských ODS: Záchrana preferencí i primátora

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
2. 3. 2013 8:05
Velrybářství v oblastních sdruženích odstavilo i Svobodovy přívržence
Zachraňujeme preference.
Zachraňujeme preference. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Za zrušením tří pražských sdružení ODS v Praze 12, Praze 4 a Praze-západ není jen nábor černých duší a s tím související příchod lidí, kteří nejsou nakloněni současnému předsedovi pražské ODS Bohuslavu Svobodovi, ale také snaha razantně ukázat, že se ODS očišťuje.

"V Praze-západ jde jednoznačně o velrybářství, Prahu 4 bych tipoval na vyřizování účtů s Palounkem. Především mě ale udivuje, proč to, co se jí týkalo, neprojednala regionální rada v Praze," řekl Aktuálně.cz člen ODS velmi dobře obeznámený s pražskou politikou.

Zdroj tím naráží na Ondřeje Palounka (předsedu místního sdružení v Nuslích), který měl stát v pozadí převratu v Praze 4, kdy přívržence primátora Svobody Pavla Horálka vystřídal v čele vedení buňky Pavel Caldr.

V Praze 12 zase po náboru nových členů musel odejít z vedení oblastního sdružení Tomáš Grulich, jeden z mála úspěšných senátorů za ODS, který dokázal vloni na podzim mandát obhájit. Zároveň jeden ze zdrojů našeho deníku mluví o podezření, že se za některé členy platily stranické příspěvky.

Nebývale razantní zákrok

"Když odstavíte úspěšného politika, který dostal mandát od voličů, je to špatně," říká k tomu místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

"Nijak zvlášť se o tom nediskutovalo, věc byla jasná a hlasování téměř jednomyslné, kromě jednoho, a to ještě zainteresovaného člena," líčí čtvrteční jednání výkonné rady ODS člen grémia a předseda senátorů za ODS Jaroslav Kubera.

Návrh vzešel od předsedy strany a premiéra Petra Nečase, který zároveň upozornil na to, že podobně razantní postup bude pokračovat.

Spolu se třemi oblastními sdruženími zaniknou desítky jejich místních sdružení.

Zrušená oblastní sdružení ODS protestují, mluví o "kroku silně zavánějícím vnitrostranickým pučem" (Praha-západ), vysvětlují to tím, že jsou "trestáni za to, že kritizují vedení strany za špatnou politiku" (Praha 12) a hrozí a že se budou bránit "vnitrostranicky", případně zváží i "cestu práva" (Praha 4).

Obnovit pak tato oblastní sdružení mají "důvěryhodní lidé" - předseda pražské ODS Svoboda přišel se jmény poslance Marka Bendy pro Prahu 4 (který v říjnu poté, co ho chtěli z vedení sdružení odvolat, rezignoval sám ) a právě senátora Tomáše Grulicha pro Prahu 12.

Záchrana preferencí pro ODS...

Za tak neobvykle razantním krokem ale stojí ještě něco jiného: právě záchrana image ODS jen rok a čtvrt před volbami.

"S preferencemi to nesouvisí," tvrdí sice senátor Kubera a dodává: "Když vedení sdružení hlasuje a je to sedm ku sedmi a předseda prohlásí, že tedy rozhoduje jeho hlas, tak je to špatně."

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil říká, že je to reakce na "bezprostřední, aktuální problém", zároveň ale připouští, že i motiv s klesajícími preferencemi v rozhodování svoji roli hrál.

"Je to i reakce na situaci, v jaké se nacházíme, tedy kdy jsme mezi 10 a 15 procenty preferencí. Pokud chceme přežít, musíme obnovit důvěryhodnost. Dřív se nad tímhle mhouřily oči, teď doufám, že nastává nová éra ODS," říká Pospíšil.

"Je to obrana proti jednání, které poškozuje celou ODS. Nerozhodli jsme se tak proto, abychom řešili situaci pouze v Praze. Načasování souvisí také s novým pokongresovým složením výkonné rady - je větší odhodlání učinit i komplikovaná rozhodnutí dovnitř ODS," přidává se místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

... i podpora Bohuslava Svobody

Zároveň také akce se zrušením tří pražských oblastních sdružení má posílit i pozici pražského primátora (a předsedy pražské ODS) Bohuslava Svobody a ukončit odstraňování jemu nakloněných lidí z vedení oblastních sdružení.

"Svoboda je jediná důvěryhodná tvář ODS v Praze. Považuji za přirozené podporovat ho," připouští místopředseda ODS Pospíšil.

A pražský člen ODS k tomu dodává zcela konkrétně: "S lidmi jako Hrdlička těžko můžeme budovat důvěryhodnou ODS."

Razantní návrh předsedy ODS Petra Nečase (schválený posléze výkonnou radou) přichází v situaci, kdy CVVM přisuzuje občanským demokratům momentálně volební zisk jen 12 procent hlasů a ve straně roste napětí.

Část ODS mluví i o předčasném (a případně i volebním kongresu). Jedním z plánů, o kterých už deníky Insider a Aktuálně.cz psaly, je zvolit nové vedení strany, dalším pak třeba to, že by Petr Nečas zůstal předsedou ODS a premiérem, ale strana by si zvolila "volebního lídra", který by je vedl do voleb v příštím roce.

 

Právě se děje

Další zprávy