Rozpočet šetří málo, utrácení jen zpomalil

Petr Holub
30. 9. 2009 22:17
Konečnou bilanci Janotova úsporného balíčku ukazuje návrh rozpočtu. Dnes dorazil do sněmovny.
Ministr financí Eduard Janota.
Ministr financí Eduard Janota. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Návrh rozpočtu na příští rok, který dnes dorazil na stůl poslancům do sněmovny, ukazuje konečnou bilanci Janotova úsporného balíčku.

Definitivní verze rozpočtu potvrzuje glosu místopředsedy ODS Petra Nečase: "Janotův balíček není úsporný."

Dokazuje to srovnání s rozpočtem, jak ho vláda navrhovala ještě počátkem září.

Tanec miliard

Balíček snižuje schodek z 231 na 163 miliard. Pokles zajistí tři položky. Vyšší daně přinesou rozpočtu navíc 25 miliard, vesměs přitom jde o daně ze spotřeby.

Dalších 25 miliard navíc přijde na pojistném. Balíček totiž zrušil už platné nebo plánované "protikrizové" slevy na sociálním pojistném pro podnikatele.

O dalších 15 miliard poklesnou výdaje.

Fakticky to znamená, že se v příštím roce nezvýší důchody. Výdaje na penze tak proti letošku nevyrostou o 17, ale pouze o 10 miliard a navýšení spolkne příliv nových důchodců.

Další čtyři miliardy se ušetří na nemocenských včetně mateřské a zhruba stejná částka na tom, že se dotace zdravotním pojišťovnám zvýší o polovinu méně, než se přepokládalo.

Platy neklesnou

Překvapivě se neušetří na provozu ministerstev, i když balíček obsahuje snížení platů o čtyři procenta, tedy o sedm miliard ročně. Zhruba o stejnou částku totiž vláda během září zvýšila výdaje některých ministerstev.

Ve srovnání s původní verzí rozpočtu se tak zvýší dotace dopravákům a zemědělcům i platy policistů, hasičů a pracovníků justice.

Propad platů učitelů bude oproti původnímu návrhu pouze o procento, plná čtyři procenta budou muset na mzdách ušetřit pouze ministři financí, kultury a obrany.

Ministr financí Eduard Janota však připomíná, že ve výdajích ministerstev škrtal ještě před navržením balíčku. Ušetřil tak 25 miliard, většinu na tom, že přestal vyplácet peníze za neobsazená tabulková místa.

Stavební firmy mají svátek

Návrh rozpočtu přináší také definitivní bilanci změn proti letošním výdajům.

Nejvíc mohou být spokojeny stavební firmy, protože na stavbu dálnic půjde navíc 25 miliard, další 4 miliardy na ekologické investice.

O 13 miliard se zvýší náklady na úroky státního dluhu, o 12 miliard sociální dávky, konkrétně důchody a podpora v nezaměstnanosti.

Šetření se rozložilo do více kapitol, nejvíc postihne školy, které proti letošku dostanou o 13 miliard méně, vojáci o 7 miliard.

Ekonomika zpomalí, stát vydělá

Rozpočet počítá v příštím roce se schodkem 5,3 procenta HDP, na letošek očekává deficit přes 6 procent, tedy přes 200 miliard.

Návrh předpokládá v příštím roce další propad ekonomiky o půl procenta, přitom vychází z toho, že se zvýší výběr daní. Proti letošku se vybere navíc 19 miliard, dalších 25 miliard přinese zvýšení sazby spotřebních daní z Janotova balíčku.

Paradox v tom nevidí analytik Patria Finance David Marek: "Firmy mohou v příštím roce platit vyšší zálohy," míní expert a připomíná, že ministerstvo financí letos daňové zálohy malým firmám odpouštělo.

Rozpočet očekává i to, že se bez ohledu na Janotův balíček zvýší výběr pojistného na penze o sedm miliard, tedy o dvě procenta. Přitom letos se v prvním pololetí objem mezd, ze kterých se pojistné odvádí, naopak o dvě procenta snížil. Tento propad se může projevit v poklesu výběru pojistného právě napřesrok.

Experti se však nečekaných výpadků neobávají. "Návrh rozpočtu je konzervativní a myslím, že si v něm ministr financí vytvořil nějakou vatu," řekl v ČT Jiří Rusnok, který resort financí řídil v letech 2000-2002.

 

Právě se děje

Další zprávy