Rozhořčený Klaus: Zase mě špatně pochopili

Domácí Domácí
22. 9. 2009 18:33
Prezident se ohradil proti interpretaci svých slov v americkém tisku
Foto: Jan Langer

Washington - Prezident Václav Klaus sotva dorazil do Spojených států na svou plánovanou návštěvu a už je rozzloben. Novináři zase jednou nepochopili jeho vlastní slova.

"Nyní žijeme v mnohem více regulované společnosti, než jsme žili před dvaceti lety, těsně před pádem komunismu," prohlásil český prezident. Tato situace je pro Klause, kterého list označil za "zuřivého odpůrce komunismu během studené války", údajně "frustrující".

Tolik interpretace.

Vzápětí do redakcí dorazila prezidentská reakce.

"Podle tohoto amerického deníku prezident řekl, že nyní žije "v mnohem více řízené společnosti než před dvaceti lety, před pádem komunismu". Prezident přitom v rozhovoru uvedl následující větu: "Žiji nyní v mnohem více regulované společnosti, než jsem před dvaceti lety, v momentu pádu komunismu, očekával," napsal prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

"Jde o zcela jiný význam citace, který nejenom že mění podstatu sdělení, ale poškozuje tím hlavu státu. Proti tomuto zkreslenému a nepravdivému výroku uveřejněnému v The Washington Times se chceme velmi důrazně ohradit. Prostřednictvím zastupitelského úřadu ve Spojených státech Amerických jsme rovněž požádali WT o opravu a zveřejnění autentického výroku prezidenta republiky," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy