Romové chtějí kvůli Litvínovu odstoupení Stehlíkové

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
19. 11. 2008 17:19
Pondělní řádění neonacistů je podle Romů selháním vlády
Extremisté ustupují.
Extremisté ustupují. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Romové se bouří: ministryně Stehlíková se vyčerpala a měla by odejít.

Po litvínovském řádění neonacistů také vyzvali vládu, aby nezůstávala k podobným událostem lhostejná a jednala.

"Jsem absolutně znechucen posledními událostmi v Litvínově, zejména nereakcí politické elity včetně samotného předsedy vlády," píše ve svém prohlášení Cyril Koky, člen organizace Rada vlády pro záležitosti romské komunity.

Česku hrozí nepokoje, varují Romové

Premiér Mirek Topolánek by si podle něj měl víc všímat toho, co se děje v zemi. "Měl by vzít na vědomí, že Česká republika má našlápnuto na největší občanské nepokoje, které nás kdy mohly potkat," varoval Koky.

Ministryni pro lidská práva a menšiny Džamilu Stehlíkovou pak vyzval, aby odešla z funkce.

Ke Kokymu se přidali i další Romové.

"V poslední době se v naší zemi výrazně radikalizuje extrémní pravice," varuje sdružení Romea na svých internetových stránkách.

Neonacisté se podle nich začali ozývat otevřeně a snaží se Romy vyprovokovat k násilí. Provokace mohou podle Romů vyústit až v masové vraždění nevinných lidí.

"Nebezpečí totiž nehrozí jen od samotných příznivců neonacismu, ale i od některých dalších spoluobčanů, kteří začínají s neonacisty sympatizovat," uvádějí Romové.

Stehlíková: Romové by se měli dát do práce

Ministryně Džamila Stehlíková, která je právě na pracovní cestě v zahraničí, na výzvu Romů reagovala: "Řešením není odstoupení ministra, řešením je práce."

Místo výzev do Kanady by se podle ní měl Cyril Koky zapojit do práce a jako člen "romské rady" by měl přiložit ruku k dílu. Měl by litvínovským Romům pomoct.

"Pan Koky by měl také ještě dodat, kdo by po odstřelení ministra pro menšiny problémy v Janově řešil," uvedla Stehlíková.

Její tým podle ní v Janově dlouhodobě spolupracuje se samosprávou, dává lidi dohromady a mezi Romy posílá terénní pracovníky. Kromě toho vytváří v Litvínově pracovní místa a do oblasti směřuje evropské peníze. 

"Tuto svoji povinnost vůči Litvínovu hodlám i nadále plnit. Cestu do Litvínova mám příští týden, pan Koky může jet se mnou," uzavřela Džamila Stehlíková.

Topolánek: Problém je na obou stranách

Premiér Mirek Topolánek se po pondělním řádění extremistů v Litvínově postavil na stranu Romů. Podpořil Langerův návrh zrušit Dělnickou stranu, která pochod v ulicích města pořádala.

"Jsem zastáncem velmi tvrdého přístupu. Je to velmi nebezpečné. Člověk nemá nikdy v takovém případě uhnout a je třeba zabránit jakémukoliv excesu. V tomto smyslu se domnívám, že policie splnila svůj úkol," řekl Topolánek.

Současně ale upozornil, že problém není jen na jedné straně. Lidé, kteří v blízkosti janovského ghetta v Litvínově žijí, si na Romy dlouhodobě stěžují. Jen samotné rozpuštění Dělnické strany proto problémy nevyřeší.

"Spíš než rasový problém je to problém sociální. Domnívám se, že zpřísnění sociálních zákonů až do fáze existenčního minima, případně nějaký voucherový systém u těch, kteří neplní základní podmínky, je jedna z cest," řekl premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy