Roční vysvědčení: Máme vládu slabých dvojek a čtyřek

Petr Holub
4. 1. 2008 9:45
eStat hodnotí první rok Topolánkovy vlády
Podle eStatu jde spíš o vládu čtyřek.
Podle eStatu jde spíš o vládu čtyřek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - První bilance prvního roku vlády dopadla pro Topolánka špatně. Zlepšit výkonnost úřadů se jí daří na trojku až na čtyřku.

Společnost eStat.cz, která propaguje nástroje, jak zavést efektivní vládnutí, a která se podílela na přípravě vládního programu, je s výkonem Mirka Topolánka a jeho ministrů nespokojena.

V některých oblastech vystavila vládě dokonce horší známky než ve vysvědčení po sto dnech.

Společnost eStat.cz původně do vysvědčení napsala školní známky. Místo nich však nakonec uvedla procenta, která označují, jakou část slibů pro první rok vláda splnila. Aktuálně.cz uvádí podle vzoru z předchozího vysvědčení známky, kdy například padesátiprocentní úspěšnost odpovídá známce 2-.

Kompletní zprávu eStat ČTĚTE ZDE

Nejlepší je dvě mínus

eStat.cz hodnotí pět předmětů podle toho, jak se daří plnit sliby z programového prohlášení vlády.

Dobrou známku 2- vláda dostala třeba v předmětu Elektronizace procesů. Relativní pochvalu si vysloužila za projekt CZECH POINT, díky kterému mohou občané na 1200 matričních úřadech požádat o výpisy z některých úředních databází, například z trestního rejstříku. Síť se však kvůli zdržení potřebných zákonů nemůže dál rozvíjet.

Blog šéfa eStatu
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Čtyřku naopak ministři dostali za přípravu centrálních registrů úředních dat. Díky společné databázi údajů o občanech, firmách i právních předpisech by bylo možné odbourat prakticky všechny návštěvy na úřadech. Zákon o registrech však dosud nebyl zveřejněn.

Čas se krátí

V minulém vysvědčení vedoucí eStatu Edvard Kožušník výsledky zlehčoval s tím, že za prvních sto dnů se nedalo tolik stihnout. "Takže nehodnotíme výsledek, ale jen mezičas," upozornil v dubnu.

Tentokrát vysvědčení obsahuje varování, že ke zlepšení zbývá jen málo času. "Pokud vláda nepřijde s návrhem uceleného řešení nejpozději do 31. 3., nebude možné tento závazek naplnit do konce volebního období," píše se v hodnocení předmětu Debyrokratizace.

Podle vysvědčení je dokonce zřejmé, že se do roku 2010 nepodaří zařídit centrální registry dat nebo rozšíření služeb CZECH POINTů, ani splnit většinu vládních slibů pro boj s korupcí.

Topolánkova kancelář

eStat.cz spolupracoval před volbami s ODS na přípravě antibyrokratického tažení, které předseda strany Topolánek označil za jednu ze svých priorit. "Přál bych si, aby náš stát byl jako moje kancelář: malý, fungující a přátelský." Tak znělo hlavní heslo volebního programu.

Při plánu tzv. eGovernmentu, tedy digitalizace veřejné správy, se eStat inspiroval v západoevropských zemích, jako jsou Velká Británie a Rakousko. Vedoucí Kožušník však nejčastěji připomíná příklad Estonska, kterému se podařilo digitalizovanou veřejnou správu postavit už před patnácti lety po pádu sovětského režimu na zelené louce.

eGovernment předpokládá, že se všechna úřední data dostanou do společných databází. Přístup k nim zprostředkují zpočátku kontaktní místa CZECH POINT, později každý počítač.

Samotná digitalizace ovšem nestačí, zároveň je nutné zbavit se zbytečných úřadů, zjednodušit byrokracii a sjednotit procesní postupy. K tomu je třeba provést důkladné audity.

Speciální oblastí očekávané reformy mají být transparentní pravidla pro utrácení státních peněz. Dnes si každé ministerstvo vytváří vlastní předpisy pro zacházení s financemi a případnou kritiku Nejvyššího kontrolního úřadu ministři často nerespektují.

 

Právě se děje

Další zprávy