Říman:Náměstek je odpovědný za machinace

Zdeněk Mihalco
20. 12. 2006 15:30
Praha - Jeden z kandidátů na ministra zemědělství Karel Tureček odchází z postu náměstka Martina Římana. Jedním z důvodů jsou podezřelé transakce s pozemky.

Budoucí ministr?

Kdo je Karel Tureček

  • Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně
  • Působil jako poradce předsedy Senátu a poradce premiéra Miloše Zemana
  • V letech 2000-2003 byl náměstkem ministra zemědělství pro vodní hospodářství
  • Bez udání důvodu jej odvolal tehdejší ministr Jaroslav Palas
  • V lednu 2005 se stal náměstkem ministra průmyslu
  • Na letošním sjezdu KDU-ČSL kandidoval na 1. místopředsedu strany
  • Patřil mezi kandidáty na ministra zemědělství první Topolánkovy vlády

Ministr půmyslu a obchodu v první a zřejmě i v nové Topolánkově vládě Martin Říman na konci listopadu uvedl veřejně Turečkovo jméno mezi těmi, kdo nesou odpovědnost za transakci s pozemky letiště Sazená u Kralup nad Vltavou.

Na tiskové konferenci ministr sdělil médiím, že pozemky byly podezřele převedeny, stát podle Římana prodělal téměř půl miliardy korun.

"Ti, kdo mi návrh na převod přinesli bez mrknutí oka na stůl k podepsání, na ministerstvu končí," řekl na Říman 30. listopadu, přičemž kromě jiných jmenoval právě Karla Turečka.

Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu
Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Ano, svým způsobem je odpovědný," potvrdil Říman deníku Aktuálně.cz i dnes.

Proč vlastně odchází

Tureček by měl z ministerstva průmyslu odejít ke konci tohoto roku.

Oba politici a nejspíš budoucí kolegové v Topolánkově připravované vládě tvrdí, že se na Turečkově odchodu domluvili už při nástupu Římana do funkce.

"Můj odchod s případem transakcí s pozemky vůbec nesouvisí," tvrdí Tureček. "Už dřív jsme se s panem Římanem dohodli, že budu v budoucnu působit na ministerstvu zemědělství."

Deník Aktuálně.cz přinesl seznam ministrů nové vlády, Karel Tureček v něm figuruje jako kandidát lidovců na post ministra zemědělstí, Martin Říman by měl zůstat v čele ministerstva průmyslu.

Říman: Tureček není odborník

Martin Říman chtěl původně svého náměstka Karla Turečka odvolat ihned po svém zářijovém příchodu na úřad.

Už v červnu loňského roku Lidové noviny citovaly Římana, jenž označil Turečka za člověka s nízkou odborností, kterého do funkce dosadili lidovci jen kvůli stranickým zájmům.

Nyní oba politici tvrdí, že jejich vztahy jsou korektní. "Tehdy jsem vůbec netušil, že nějaký Tureček existuje," tvrdí dnes Říman.

Ztráta půl miliardy?

V případu letiště Sazená bylo podle Římanova výkladu nestandardním způsobem nejprve převedeno 41 hektarů pozemků z majetku ministerstva obrany na ministerstvo průmyslu a obchodu a poté prodáno Výzkumnému a zkušebnímu leteckému ústavu. Cena byla stanovena na necelých deset milionů korun.

Říman přitom hodnotu pozemků odhadl na půl miliardy korun. Nacházejí se totiž v atraktivní zóně.

"Návrh byl zpracován podle usnesení vlády a je v souladu se zákonem o majetku," prohlásil v listopadu Tureček s tím, že Výzkumný a zkušební letecký ústav patří z velké části státu.

Aktuálně.cz oslovilo tři realitní kanceláře. Jejich experti nechtěli hodnotu pozemku odhadovat, připustili však, že je nejspíš vyšší než 10 milionů.

Říman říká, že kvůli machinacím odvolal dva úředníky ministerstva a navrhl vládě zrušení transakce. Trestní oznámení nepodá.

Transakci schválila těsně před svým odchodem vláda Jiřího Paroubka. Tureček nepřímo přiznává, že na způsob transakce mohl mít vliv. "Měl jsem však tehdy dovolenou," říká.

Vrací se k zemědělství

Pětatřicetiletý Tureček působil už na ministerstvu zemědělství v letech 2000 až 2003 jako náměstek. Bez udání důvodů ho odvolal tehdejší ministr Jaroslav Palas.

Karel Tureček také zasedl v odborné komisi pro výběr dodavatele systému mýtného. Sporný tendr, který prověřovalo několik institucí i soud, vyhrála firma Kapsch.

Letos Tureček neúspěšně kandidoval na místopředsedu KDU-ČSL.

 

Právě se děje

Další zprávy