Riceová návštěvu v Praze dosud oficiálně nepotvrdila

Markéta Chaloupská
2. 7. 2008 16:20
Má přijet podepsat hlavní smlouvu o radaru

Praha - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová má přijet do Česka podepsat hlavní česko-americkou smlouvu o radaru již příští úterý. Její návštěva však dosud není oficiálně potvrzena.

Zdroj z diplomatického prostředí Aktuálně.cz prozradil, že ministryně sice už má v Praze minutu od minuty naplánovaný program, ale stále se čeká, až její úřad vůbec návštěvu potvrdí.

Tisková mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová uvedla, že datum potvrzení návštěvy se liší případ od případu. "Žádná stanovená lhůta neexistuje," sdělila.

Podepsána bude jen hlavní smlouva

Riceová by měla do Prahy přijet podepsat pouze hlavní česko-americkou smlouvu. Druhá smlouva, tzv. NATO-SOFA ještě není zcela dojednána. Údajně kvůli daním.

Condoleezza Riceová
Condoleezza Riceová | Foto: Reuters

"Druhou smlouvu by mohla jet podepsat při své cestě do USA ministryně obrany Vlasta Parkanová," řekl zdroj. "Ale ještě přesně nevíme, jak to bude." 

Vladimír Lukavský z tiskového odboru ministerstva obrany ale sdělil, že je to nepravděpodobné. Parkanová by měla jet do USA ve druhé polovině července.

Příjezd ministryně zahraničí USA byl naplánován původně na začátek května a později se přesunul na začátek června. Již tehdy ale vicepremiér Alexandr Vondra uvedl, že nejzazším datem je polovina července.

Čtěte více: Riceová přiletí podepsat smlouvu o radaru 8. července

Společně s radarem v Česku plánují Američané postavit i protiraketovou základnu v Polsku. Jednání přitom provázely neshody a odpor obyvatel v obou zemích. Pro Američany je ale důležitější radar, proto vítají, že jednání s českými představiteli zatím probíhalo úspěšněji.

Odpůrci radarové základny v Brdech již chystají v době návštěvy Riceové protestní akce.

 

Právě se děje

Další zprávy