Reorganizace MŠMT? Změny připomínají spíše čistku

Jakub Novák
14. 8. 2012 18:00
Tajnůstkářství vtrhlo na ministerstvo školství, jež chce získat zpět důvěru veřejnosti
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Slouží organizační změny na ministerstvu školství opravdu pouze k redukci byrokracie, nebo jsou kreativně provedenou personální čistkou?

Deník Insider v pondělí popsal některé z chystaných změn v organizaci Fialova úřadu. Leckteré z nich - spolu se samotným provedením celé akce - přitom nasvědčují právě zmíněné druhé možnosti.

Součástí změn, které mají přispět ke "zlepšení komunikace mezi úřady a zefektivnění práce celého úřadu", jak jejich účelnost ospravedlňoval ministr školství Petr Fiala, má být mimo jiné zeštíhlení vyššího managementu.

"Řídící struktura ministerstva zeštíhlí o čtyři pozice vrchních ředitelů sekcí a deset míst ředitelů odborů," "vysvětloval na začátku srpna veřejnosti první náměstek Jiří Nantl (ODS).

Z materiálu, který má Aktuálně.cz k dispozici naopak vyplývá, že ve skutečnosti by sice mělo být zrušeno šest míst vrchních ředitelů sekcí, tři nová by však měla vzniknout.

Podobně také v případě zmíněných ředitelů odborů - zatímco se plánuje provést zrušení třinácti z nich, deset nových má být nově vytvořeno.

Hlavně transparentně

Když potom do kategorie "vedoucích pozic" zařadíme i vedoucí oddělení, samostatných oddělení a úseků, dostaneme se k zajímavému závěru - Fialovo nařízení sice 46 vedoucích míst zruší, ale 47 nových vytvoří.

Komplikovaný příkaz, který různé části ministerstva ruší, přejmenovává či zřizuje  - a to navíc nikoliv současně, nýbrž v době asi dvou měsíců - vzbuzuje mnohé otázky.

Důvody k pochybnostem živí i celková neochota zástupců ministerstva se ke konkrétním personálním změnám vyjadřovat. Také grafické znázornění organizačních změn po prvním srpnu zmizelo ze stránek ministerstva školství ještě během odpoledne poté, co byly formou tiskové zprávy avizovány.

Bez kolotočů

Pro ty, kteří v úřadu zůstanou, by podle slov náměstka Jiřího Nantla pro Českou pozici, měly nastat lepší časy; zejména v tom smyslu, že by jejich další spočinutí na ministerstvu nemělo být tolik závislé na "vrtoších" náměstků či jejich obměnách.

Není těžké si potom odvodit, jak vypadá druhá strana mince - těm, kteří se v současnosti úřadu z různých důvodů nehodí, je touto reorganizací umožněno "odejít se zdviženou hlavou".

Zapadnout by nemělo ani to, že "změny by měly nejvíce zasáhnout jediné dvě skupiny spadající pod nestranické náměstky Ladislava Němce a Ivana Wilhelma," píše Insider.

Podívejte se: Petr Fiala ministrem školství

Zrušena tak bude například pozice vrchního ředitele sekce vzdělávání Jakuba Stárka (ODS). Ten se k tomu však pro Insider - s odvoláním na vnitřní pravidla ministerstva - vyjádřit nechtěl.

Stárek přitom organizačně patří právě do skupiny náměstka Ladislava Němce, kde končí i druhý vrchní ředitel sekce Petr Špirhanzl (ČSSD).

Toho v minulosti nejprve do pozice náměstka jmenovala tehdejší ministryně školství Miroslava Kopicová, o stupeň níž - na místo vrchního ředitele Sekce financování a správní - ho po svém nástupu do čela úřadu sesadil Josef Dobeš.

Oba dva by se měli stát řediteli nově vytvořených odborů, kompetenčně na úrovni "minináměstků". Čtveřici ředitelů odborů doplní ještě Renata Ježková (pro kterou se tak nic nemění) a - možná - členka kolínské KDU-ČSL Jiřina Tichá.

Střelba na nestraníky?

O své současné místo by tak měl přijít například Petr Hrabánek (o jehož trestním oznámení na Jakuba Stárka psala Česká pozice) nebo Petr Bannert (TOP 09), pod jehož odbor spadají mimo jiné státní maturity, jejichž letošní fiasko stálo místo šéfa CERMAT Pavla Zeleného.

Nicméně v některých případech neznamená toto zrušení místa ještě nutně konec působení těchto lidí na ministerstvu. Buď mohou být najmenováni zpět, nebo jim bude nabídnuta jiná, třebaže nemanažerská pozice.

To je samozřejmě jen část změn. Jak bylo již zmíněno, druhou nejvíce postiženou skupinou je ta, kterou vede druhý nestranický náměstek, profesor Ivan Wilhelm. V jeho skupině projde důkladnou čistkou celá sekce pro vědu a výzkum.

Tichá voda břehy mele, říká se - o tom, jak budou břehy po této "velké vodě" vypadat, se ukáže v průběhu následujících týdnů; to, jak se změní počty zaměstnanců v jednotlivých odborech, odděleních a úsecích, potom více ukáže asi příští týden.

 

Právě se děje

Další zprávy