Rath není to samé jako Rath, vysvětluje kampaň TOP 09

Martina Machová Martina Machová
30. 8. 2012 18:45
Reportáž o tom, jak se TOP 09 (ne)jela vysmívat uvězněnému politikovi
Kauza Rath se rozšiřuje i do Hostivice.
Kauza Rath se rozšiřuje i do Hostivice. | Foto: Pavel Baroch

Hostivice/Chýně - Líné odpoledne na náměstí ve středočeské Hostivici prořízne vysoký hlas mluvčí TOP 09 Alžběty Plívové. "Prosím všechny kandidáty do Senátu na pódium," vyzývá straníky a kampaň "topáků" pro krajské a senátní volby startuje.

Postupně se na pódiu zastíněném proti žhnoucímu slunci řadí lídři kandidátek v krajích a kandidáti pro středočeský kraj. Hlediště se skoro vylidní. "Sešli jsme se zde proto, že Hostivice je symbol toho, jak se krajská politika dělat nemá," otevře první mítink TOP 09 domácí Helena Langšádlová.

Ráda by usedla právě v čele středočeského hejtmanství, tedy na místo, odkud musel "domácí" David Rath odejít kvůli podezření ze zmanipulovaných zakázek. Policie ho zadržela se sedmi miliony korun v krabici od vína.

Motiv si opět vypůjčila TOP 09 do své kampaně. Lídři na závěr dostávají jako dárek soupravu na otevírání vinných lahví. Heslo je "maximální otevřenost".

Přesto oficiálně představitelé TOP 09 tvrdí, že si z padlého politika, jehož rodina dál v Hostivici žije, nestřílí.

"Hostivice jako obec je symbolem toho, jak bychom to nechtěli dělat. Kampaň nemá nic společného s Davidem Rathem jako osobou," tvrdí lídr TOP 09 s podporou Starostů ve Zlínském kraji Petr Gazdík.

Helena Langšádlová.
Helena Langšádlová. | Foto: Ludvík Hradilek

Odpovědi na otázku, co by dělal, kdyby jiná politická strana uspořádala v podobném duchu start kampaně v Sezimově Ústí, tedy v místě, kde bydlí s rodinou jeho kolegyně Vlasta Parkanová, se vyhnul.

I TOP 09 má totiž svou vlastní trestní kauzu. Bývalá ministryně obrany čelí obvinění kvůli tři roky starému nákupu armádních letounů CASA. Policie tvrdí, že způsobila státu škodu ve výši 658 milionů korun.

"Myslím, že je to špatně pochopeno. Naše kampaň není zaměřená na Davida Ratha. David Rath má své problémy a my se nechceme vymezovat vůči němu, ale vůči stylu, kterým vedl Středočeský kraj," místo toho dál vysvětluje ideu kampaně.

A obdobně na poznámku o Parkanové reaguje i sama středočeská jednička Helena Langšádlová. I ona vnímá start kampaně v Hostivici jako symbol.

"Je to o tom, že ve středních Čechách se naprosto netransparentně  rozdělovaly dotace do Hostivice. Promluvte si s panem starostou Kolína, který nedostal ani korunu z kraje. Hostivice dostala několik desítek dotací v celkovém řádu stovek milionů," argumentuje.

Ani ona ovšem na otázku, co by dělala, kdyby si konkurenční strana udělala předvolební mítink v trvalém bydlišti její kolegyně Vlasty Parkanové na téma hospodaření na ministerstvech, nemá jasnou odpověď.

"My jsme nic nehodnotili a nic neodsuzovali, my jsme říkali, že to chceme dělat jinak," opakuje své vysvětlení. Mimo záznam ovšem přiznává, že sama měla zprvu o způsobu zahájení pochybnosti, nakonec ale u ní převážilo vysvětlení, jež předkládá novinářům.

Rozpaky pak mimo záznam přiznávají i další účastníci setkání. "Mé pravidlo je, do mrtvol se nekope," říká jeden z nich. Vedení v Praze ale prý rozhodlo, tak se nedalo nic dělat. "Také se mi to nelíbilo, a nebyl jsem ve středních Čechách sám," dodává a jeho kolegyně přikyvuje.

Petr Gazdík.
Petr Gazdík. | Foto: Ludvík Hradilek

Následuje ovšem tiráda, jak David Rath zatápěl obcím, které nebyly "poslušné." "Tady se zřídilo gymnázium a my jsme nedosáhli ani na opravu školy, kterou jsme museli zavřít," připomíná dotyčný dopady Rathova vládnutí.

Motiv příběhu Davida Ratha se opakuje i během pochodu na zámek Buštěhrad, jehož rekonstrukce stála exhejtmana politickou kariéru. Sedmnáct kilometrů se nakonec smrsklo na necelé čtyři. Průvod totiž z cesty na Buštěhrad u Chýně uhnul.

Rovně vede cesta v Rathových stopách, vlevo do vesnice, kde vládne dvojka místní kandidátky Věra Kovářová. 

Po skončení oficiální části zahájení kampaně se Petr Gazdík ozval znovu. "Přemýšlím o tom, jestli jsem cynická bestie," hlásí do telefonu, že se otázkou položenou během kampaně dál zabýval.

Dospěl k závěru, že Hostivice je skutečně kromě bydliště vazebně stíhaného poslance i symbolem něčeho, co v politice odsuzuje. Ať je to objemem peněz, které město získalo jen díky tomu, že zde politik bydlel a ti neoblíbení měli smůlu, i Rathovým politickým stylem, jež považuje za hulvátský.

"Myslím, že nejsem," uzavírá přední politik TOP 09.

 

Právě se děje

Další zprávy