První oběť nové vlády: tajemník Hrubý

ver, čtk
9. 1. 2007 13:11
Praha - Vládní tajemník pro koordinaci českého předsednictví v Evropské unii Zdeněk Hrubý odstoupil z funkce.

ČTK to dnes řekl nový vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, který převezme jeho pravomoci.

Důvody nechtěl Vondra komentovat. Podle informací ČTK se Hrubý k rezignaci rozhodl vzhledem k přerozdělení kompetencí v nové vládě.

Hrubý se k rezignaci rozhodl proto, že považuje své jmenování tajemníkem za nadbytečné vzhledem k přerozdělení kompetencí v nové vládě.

"Převedli jsme kompetence vládního tajemníka Zdeňka Hrubého na Alexandera Vondru," potvrdil na tiskové konferenci po prvním zasedání vlády premiér Mirek Topolánek, o rezignaci Hrubého se ale neznínil.

Zdeněk Hrubý je bývalým šéfem dozorčí rady ČEZ, jako vládního tajemníka si ho v listopadu vybral právě staronový ministr zahraničí Vondra.

Dva muži na jedné židli?

Nová vláda zvolila pro správu zahraniční politiky model, který zatím u nás vyzkoušel jen expremiér Miloš Zeman, totiž že diplomacii svěřil hned dvěma lidem naráz. Vice premiérovi a ministrovi zahraničí.

V Zemanově kabinetu spolupráce ministra Kavana a "pana Evropy" Egona Lánského příliš nefungovala. Současní aktéři Vondra, Schwarzenberg i Topolánek ujišťují, že se situace opakovat nebude.

Zdeněk Hrubý opouští post tajemníka ve chvíli, kdy čelí policejníu stíhání kvůli štědrému motivačnímu programu polostátní firmy ČEZ.

Hrubý ve funkci tajemníka pro koordinaci českého předsednictví působil velmi krátce, ujal se jí teprve začátkem nového roku.

Přitom ještě minulý týden bývalá vláda schválila personální i finanční zajištění sekretariátu vládního zmocněnce pro předsednictví. Ještě dnes také úřad vlády zval novináře na fototermín slavnostního uvedení Hrubého do funkce.

Přípava předsednictví bude stát přes tři miliardy 

Česká republika bude jako členský stát unii předsedat v roce 2009, již nyní se ale musí na tuto náročnou půlroční akci připravovat.

Členské státy se střídají po půl roce, každý z nich je v daném období hlavním mluvčím unie. Musí také zvládnout organizovat nejrůznější schůzky, summity a musí rovněž předložit vlastní politické cíle. Česko na přípravy vyčlenilo 3,3 miliardy
korun.

Bývalý náměstek ministra financí Hrubý už jednou jako vládní zmocněnec působil, a to když se chystalo v roce 2000 výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze.

Od roku 2002 do dubna 2005 na ministerstvu financí zodpovídal za privatizaci a evropskou integraci, byl i národním koordinátorem pomoci EU.

 

Právě se děje

Další zprávy