Průzkum: Do sněmovny by se vrátili lidovci, VV propadly

Domácí Domácí
5. 4. 2012 17:00
Vládní strana Věci veřejné se dostala na své historické minimum, má jen 1,4 % hlasů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly na přelomu března a dubna, současná vládní strana Věci veřejné by nezískala ani jedno křeslo. Do sněmovny by se ale vrátili lidovci.

V poslaneckých lavicích by zasedli zástupci 5 stran, kromě lidovců ještě ODS, ČSSD, KSČM a TOP 09. Vyplývá to z průzkumu společnosti Factum Invenio provedeným mezi 23. březnem a 3. dubnem.

Věci veřejné se pod pětiprocentní hranicí zaručující vstup do parlamentu pohybují už delší dobu. V tomto průzkumu se ale dostaly na své minimum - 1,4 %. A to byl výzkum proveden ještě před nynější vládní krizí, kterou rozpoutaly právě VV.

Zpět do Poslanecké sněmovny by se vrátila KDU-ČSL se 6 %. V minulých volbách neuspěla jen těsně, když získala 4,4 % hlasů. Nyní by lidovci získali 11 mandátů.

Současná vládní koalice by potřebnou podporu nezískala. Pravicové strany ODS a TOP 09 by dohromady získaly pouze 78 mandátů. ČSSD s KSČM by pro většinovou levicovou kolaci získaly dohromady 111 mandátů.

"Jinou většinovou koalicí by mohlo být uskupení ČSSD a TOP 09 se 105 mandáty, v případě připojení KDU-ČSL by mohla vzniknout tříčlenná koalice se 116 mandáty," píše se ve zprávě Factum Invenio.

Další menší strany se dlouhodobě pohybují pod pětiprocentní hranicí. Strana zelených by získala 4,5 %, SPOZ 3,3, Strana Svobodných občanů 3,1 a Suverenita 2,9 %. Vezmeme-li ale v úvahu statistickou výběrovou chybu, mohou tyto strany vstoupit do boje o poslanecká křesla.

K volbám by nyní přišlo 60,7 % voličů. Ve srovnání s volebním rokem by účast byla nižší, v roce 2010 přišlo odevzdat svůj hlas 62,6 % voličů.

Foto: Factum Invenio

 

Právě se děje

Další zprávy